Många gånger är det priset som avgör vilket anbud som vinner en upphandling. Företaget Cenva levererar energieffektiva centraldammsugarsystem men de märker att de ibland väljs bort som leverantör på grund av att beställarna endast jämför inköpspriset och inte vad produkten kostar under hela sin livscykel. ”Om beställaren ser till kostnaden för produktens hela livscykel skulle det leda till ärligare jämförelser”, säger Anders Dahlberg, VD på Cenva.
Ofta är det anbudet med lägst pris som vinner upphandlingen. Men när det gäller inköp av produkter så är det många gånger inköpspriset som upphandlande myndigheter och organisationer utvärderar istället för att titta på vad produkten kostar under hela sin livscykel. Ett företag som märker av detta är Cenva. Företaget levererar energieffektiva centraldammsugarsystem till exempelvis hotell, skolor, äldreboenden, studentbostäder och flerbostadshus.
Företagets VD, Anders Dahlberg, menar att det behöver ske en förändring där upphandlande myndigheter och organisationer ser till kostnaden för produkternas hela livscykel istället för att bara se till inköpspriset.
– Vi önskar att fler upphandlare ser till kostnaden som produkterna har under hela sin livscykel. Många nöjer sig med att titta på inköpspriset, men det ger inte en rättvis bild av produktens totala kostnad. Många nya innovativa produkter har ett högre inköpspris men de är billigare i drift än traditionella produkter, men den besparingen tar man inte hänsyn till idag, säger Anders Dahlberg.
Företaget har därför valt att vända sig till beställare som har ett uttalat miljöfokus och som kan motivera ett något högre inköpspris mot att de tjänar igen pengarna under produktens livscykel, bland annat genom lägre elförbrukning och systemets långa livslängd.
En beställare som såg till hela livscykelkostnaden är Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder (SGS). Förra året fick Cenva installera fyra nya centraldammsugare i SGS största studentboende med 400 lägenheter. Vid mätningar efter bytet visade det sig att systemet lett till större besparingar än vad man trott.
– Vi blev själva positivt överraskade vid mätningen. Den visade en besparing på hela 87 procent av den elenergi som förbrukades efter bytet jämfört med innan bytet. Det medför att SGS sparar tiotusentals kilowattimmar per år och det ger en god återbäring på investerat kapital under systemets hela livslängd, säger Anders Dahlberg.
En annan beställare är vårdföretaget Humana som har installerat Cenvas system på sitt nya äldreboende i Gävle. De har även valt systemet till sitt kommande projekt i Åkersberga och Cenva projekterar nu ytterligare ett system för ett av Humanas planerade vårdboenden i Eskilstuna.
– Humana har insett fördelarna med energivinsterna som vårt system ger, det blir positivt för ekonomin och samtidigt verkar det för en hållbar framtid, säger Anders Dahlberg.
Offentlig upphandlingUpphandling