Länge har ekonomisk tillväxt utmålats som ett hinder, snarare än som en förutsättning, för att skapa hållbar utveckling. Allt fler har dock kommit att ifrågasätta den bilden och både forskningen och empiriska data pekar nu i en entydig riktning – ekonomisk tillväxt och investeringar är direkt avgörande för att få bukt med miljö- och klimatutmaningarna. Det skriver Nicklas Skår, miljörättsjurist.
Egentligen kan det tyckas tämligen självklart att det finns ett samband mellan investeringar och tillväxt å ena sidan och hållbar utveckling å den andra. Tillväxt skapar möjligheter att avsätta pengar till forskning och utveckling – framför allt i företagen. Detta leder i sin tur till nya smartare lösningar på de klimatutmaningar vi står inför. Ändå har många i debatten länge beskrivit tillväxt som en negativ kraft som bromsar, eller till och med hindrar, omställningen till ett hållbart samhälle.
Denna månad har vi vid två tillfällen sett publikationer som en gång för alla förkastar denna förlegade bild.
Det internationella forskningsprojektet the New Climate Economy presenterade nyligen sin senaste rapport i riksdagen. The New Climate Economy som omfattar åtta världsledande universitet belyser i rapporten konkreta förslag på vad regeringar och företag kan göra för att förbättra den ekonomiska tillväxten och samtidigt reducera utsläppen av koldioxid. Samtidigt betonas att innovationer och investeringar är avgörande för att kunna hantera klimatförändringarna.
Några veckor senare presenterade Internationella energiorganiet (IEA) en preliminär årssammanställning som visar att världens totala utsläpp av koldioxid ligger kvar på fjolårets nivåer samtidigt som tillväxten i världen har ökat.
För Sveriges del minskade utsläppen med 2,7 procent mellan 2012 och 2013, enligt statistik från Naturvårdsverket. En stor del av dessa utsläppsreduktioner kommer från industrins minskade processutsläpp och utsläpp från förbränning. Detta är resultatet av gjorda investeringar.
Till synes små investeringar och innovationer inom industrin kan få stora effekter.
Inom industrin används runt 300 miljoner elektriska motorer över hela världen. Varje år tillkommer ytterligare 30 miljoner. De driver fläktar, pumpar, genererar tryckluft, förflyttar material och mycket annat. Dessa motorer står för ungefär en fjärdedel av den globala elförbrukningen. Men det finns svensktillverkade varvtalsreglerade motorer som förbrukar 40 procent mindre el. Redan idag har de som finns ute sparat mer än hela Sveriges utsläpp av koldioxid på ett år. Men potentialen är långt större. Teoretiskt skulle denna innovation kunna ta bort hela världens samlade produktion av kärnkraftsel.
Men det kommer att krävas många olika lösningar . Något så trivialt som mer energieffektiva dammsugare kan bidra avsevärt till ett hållbarare samhälle. Numera klarar dagens dammsugare uppgiften på ungefär halva effekten mot för något år sedan.
Problemet är bara att företagen i Sverige inte upplever att de har tillräckligt bra förutsättningar för att investera i denna typ av innovationer och därmed fortsätta bidra till att minska klimatutsläppen. Detta beror delvis på en omodern syn på tillväxt, investeringar och företagens roll i det hållbara samhället.
Lyckligtvis håller denna nu på att luckras upp. Näringslivet vill fortsätta generera tillväxt och bidra till utsläppsminskningar, men nya lösningar kräver också stora investeringar.
Svenskt Näringsliv välkomnar att bilden av tillväxt och investeringar håller på att förändras. Men det går för långsamt och tyvärr finns det fortfarande en föreställning bland politiker att god miljö är något man kan reglera fram med lagstiftning.
Men regleringar kan aldrig bana väg för det som gör miljön bättre. Vi hoppas nu att vårt lands beslutsfattare, politiker såväl som myndigheter, tar till sig de forskningsrön och empiriska data som nu lagts fram.
Miljö och hållbar tillväxt