Sandra Berg var bara 29 år när hon tog över som VD på ETEC efter sin far, som drivit företaget sedan 1995. Företaget har idag sex anställda och ser ett rekryteringsbehov inom snar framtid. ”Men det är svårt att finna personer med rätt kompetens, därför är yrkeshögskolan i Halmstad jätteviktig för oss”, säger Sandra Berg.
Electronic Technic LS AB (ETEC) inriktar sig på automation av processer och maskiner. Framtiden ser ljus ut allt eftersom att kundorderflödet ökar, men för att växla upp och möta efterfrågan krävs förstärkning på personalsidan. ETEC upplever, liksom många andra i branschen, att det är svårt att finna rätt kompetens.
- Det är svårt att finna personer som har erfarenhet av processflöden och vi får lägga mycket tid på att lära upp från grunden. Vi har många kunder inom livsmedelsindustrin och det är inte bara att programmera. Du måste ha ett helhetstänk och förståelse för kundens produktion. Det är en avgörande faktor för oss i vårt arbete. Vi har rekryterat via yrkeshögskolan i Halmstad och även haft LIA-praktikanter. Det är otroligt värdefullt för oss, förklarar Sandra Berg.
För att bidra till att öka intresset för branschen engagerar hon sig genom att vara ute på skolor och berätta om de yrken som finns. Sandra har även suttit i ledningsgruppen för yrkeshögskolan i Halmstad och även om hon upplever att tjejers intresse för programmering ökar, är antalet elever på yrkesprogrammen inte tillräckligt många för att tillfredsställa behovet på arbetsmarknaden.
- Kravet på utbildningen är att du läst matte b och det är många som tyvärr inte har med sig det från gymnasiet. Därför erbjuder yrkeshögskolan att eleverna kan läsa en förberedande mattekurs innan skolstart, såvida att de har sökt utbildningen. Just för att locka fler och inte utesluta ansökande, säger Sandra Berg.
Hennes egen företagsamma resa började år 2010 då hon startade eget taxiföretag, efter att hon jobbat som chaufför och sålde företaget 2013. Sandra menar att tack vare sina år inom åkerinäringen fick hon lära sig grunderna i att driva företag och kände sig tillräckligt varm i kläderna för att ta över som VD på ETEC. Under uppväxten visste hon att hon ville bli egenföretagare, men vilken typ av verksamhet var aldrig självklart.
- Det är något som jag även försöker förmedla när jag träffar skolelever. Att det spelar ingen roll vilken linje du läser eller vad du tycker är kul, man kan starta företag. Oavsett om man vill köra lastbil eller bli bagare. Därför är det viktigt att vi inspirerar och visar upp världen som företagare för ungdomar. Ett bra exempel är ju att driva UF-företag. Det upplevde jag som både roligt och lärorikt, avslutar Sandra.