Hotet om att begränsa vinsterna för de privat drivna välfärdsföretagen är åter en het fråga. Regeringens så kallade välfärdsutredning planerar att föreslå en vinstreglering: Inga företag inom välfärdsbranschen ska få ha en lönsamhetsnivå som är högre än vad regeringen anser ”normal” för branschen.
Gun-Inger Soleymanpur är vd för Sundsvall Vårdteam som tillsammans med Caspian Vårdteam driver tre vårdcentraler i Sundsvalls kommun.
– Vi har under åren blivit luttrade utifrån utspelen från politiken, hittills har det ordnat sig på något sätt och vi får hoppas att det gör det även denna gång. Det mest önskvärda vore såklart att politikerna inte skulle se oss som sin fiende utan istället försöka förstå på vilket sätt vi driver våra verksamheter, säger Gun-Inger.
Gun-Inger vittnar om att dom kunnat etablera fler vårdcentraler även i andra kommuner om det politiska klimatet tillåtit.
– Tyvärr går trenden åt det motsatta hållet och många av de privata aktörerna jobbar i motvind. Flera av oss i branschen har valt att kliva av för att man inte orkar längre utifrån det politiska klimatet.
Både privat och offentligt driven vård har idag svårt att hitta läkare. Speciellt gäller det i glesbygden. Gun-Inger berättar om hur dom framgångsrikt jobbat med kompetensförsörjningen;
– Min make Hassan, tillika den som jag driver verksamheterna tillsammans med, är läkare. Han har framgångsrikt lärt upp inte mindre än tio läkare med utländsk bakgrund som nu framgångsrikt jobbar runt om i landet. Det hade aldrig en landstingsdriven vårdcentral kunnat leverera.
Signalen som sänds ut nu från regeringen skapar osäkerhet kring de grundläggande spelreglerna för företagande i Sverige. Ett ingrepp som i den privata företagsamheten och äganderätten saknar motstycke sedan löntagarfondsfrågan på 70-talet.
Välfärd