Ett växande näringsliv i ett fritt samhälle

Svenskt Näringsliv vill att dagens och morgondagens företag ska ha de bästa förutsättningarna att starta, driva och utveckla sin verksamhet. Sverige ska ha högre tillväxt än andra länder och det svenska näringslivet ska växa snabbare än globala konkurrenter. Vi ska bli bäst på kunskap och innovation och attrahera fler investeringar. Sverige ska vara en välfungerande marknadsekonomi med goda relationer mellan arbetsgivare och arbetstagare. Så bygger vi vårt fortsatta välstånd.

Svenskt Näringsliv vill bidra till ett samhälle som fullt ut bygger på principerna om demokrati, rättsstat, äganderätt och näringsfrihet. Det är grunden för en fri företagsamhet som banar väg för ett öppet, hållbart, inkluderande och framgångsrikt samhälle. Ett Sverige som är ännu bättre att leva i, nu och i framtiden.

Tillväxt är motorn som håller igång Sverige

Älskar du levande städer, trygga gator och en bättre välfärd? Då borde du älska tillväxt. Vill du ha mindre koldioxidutsläpp, arbetslöshet och bostadsbrist? Då vill du ha mer tillväxt.

I flera år har Sveriges tillväxt balanserat runt nollstrecket, och när vår ekonomi inte växer kan vi inte genomföra nödvändiga investeringar. För att ekonomin ska börja växa igen behöver våra företag bättre förutsättningar och Sverige behöver ett investeringsklimat som är bättre än i andra länder. Då kan nya jobb skapas och nya satsningar i infrastruktur, försvar och välfärd genomföras.

Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt har gett sig ut i Sverige för att träffa företagen och människorna som får tillväxten att öka.

Vem skapar tillväxt?

Stora och små företag är tillväxtskapare. Det är de som får Sverige att växa och bli konkurrenskraftigt. För att vi ska få fart på Sverige behöver företagen rätt förutsättningar att starta, driva och utveckla sina verksamheter.​

Vilka hinder möter företagen i dag och vilken förändring behöver ske för att de ska kunna växa? Vi har frågat 15 företagare från hela landet.​

Läs vad företagarna svarat!
Collage med 15 företagare

Företagardagarna – så skapas ett investeringsklimat i världsklass

Den 18 mars samlades företagare och beslutsfattare för att samtala om hur investeringsklimatet i Sverige kan förbättras.

Läs mer

Lägre och bättre skatter får välståndet att växa

Ibland påstås att lägre skatter skulle leda till sämre välfärd, eller att vi är tvingade att välja mellan en växande ekonomi och minskande utsläpp. Men verkligheten visar att det inte stämmer.

Tillväxthämmande skatter har avskaffats

De senaste 25 åren har skattetrycket i Sverige minskat från nästan 50 procent till ca 41 procent. Flera skatter som hämmat företagande och investeringar, som arvsskatt och gåvoskatt, förmögenhetsskatt och värnskatt, har avskaffats.

Källa: SCB, Konjunkturinstitutet, ESV, samt egna beräkningar.

* Preliminära värden.
** BNP-prognos bygger på KI:s decemberprognos 2024: KPI-prognos från samma källa. Prognos medelbefolkning avser samma källa och 2023, 2024. Skatteintäktprognos från ESV:s novemberprognos.

Samtidigt har skatteintäkterna ökat…

Under samma period har Sveriges reala skatteintäkter ökat med över 700 miljarder kronor och vår ekonomi har vuxit med över 55 procent.1

Verkligheten visar att det går att kombinera växande skatteintäkter med ett lägre skattetryck. Lägre och bättre utformade skatter kan få välståndet i Sverige att växa snabbare.

Källa: SCB, Konjunkturinstitutet, ESV, samt egna beräkningar.

* Preliminära värden.
** BNP-prognos bygger på KI:s decemberprognos 2024: KPI-prognos från samma källa. Prognos medelbefolkning avser samma källa och 2023, 2024.Skatteintäktprognos från ESV:s novemberprognos.

… och utsläppen har minskat samtidigt som ekonomin har vuxit

Och samtidigt som vår ekonomi har vuxit, så har CO2-utsläppen minskat.

Mellan år 2000 och 2023 växte den svenska ekonomin med nästan 55 procent samtidigt som koldioxidutsläppen minskade med 35 procent och befolkningen växte med 1,6 miljoner personer.

Källa: SCB, Konjunkturinstitutet, ESV, samt egna beräkningar.

En agenda för tillväxt

Varje timme Sverige jobbar räknas

Sveriges välfärd fungerar tack vare resurserna som våra företag skapar. Utan företag. Ingen välfärd. Och varje timme Sverige jobbar räknas. Det är tack vare de arbetade timmarna, och pengarna de omvandlas till, som vi kan bygga ut välfärden, höja reallönerna, säkra pensionerna, genomföra nödvändiga investeringar och klara klimatet.

I dag har vi lägre årsarbetstid än 22 av EU:s 27 medlemsländer. Om Sverige sänker arbetstiden har vi inte råd att lösa våra största utmaningar.

Årsarbetstid i timmar för anställda (heltid och deltid) delat på 52 veckor, 2023.

Bara 4 EU-länder jobbar mindre än Sverige

En vanlig vecka jobbar svenskar i snitt 38,1 timmar. Omräknat till ett år – med semester, föräldraförsäkring och röda dagar inkluderat – arbetar svenskar 28 timmar per vecka. Bara Tyskland, Österrike, Danmark och Nederländerna har kortare årsarbetstid.

-48 000 kronor

Så mycket sjunker BNP per person om Sverige jobbar mindre

Jobbar vi mindre, får vi mindre gjort

En växande ekonomi är avgörande för att Sverige ska kunna göra nödvändiga investeringar i energi, infrastruktur och klimat. Om arbetstiden minskar krymper ekonomin och därmed möjligheten att lösa våra största utmaningar.

200 000

Om Sverige jobbar mindre minskar resurserna till välfärden motsvarande årslönerna för drygt 200 000 välfärdsmedarbetare. Varje år.

Fem timmar gör stor skillnad i välfärden

En övergång från 40 till 35 timmars arbetsvecka skulle innebära att Sveriges BNP sjunker med 500 miljarder om året, och att resurserna till välfärden minskar med 240 miljarder.

Fem myter om kortare arbetstid

Mindre arbete, mer fritid, högre produktivitet. Enligt vissa politiker och opinionsbildare är förslaget om lagstadgad arbetstidsförkortning positivt för både anställda, arbetsgivare och samhället i stort. Men stämmer det? Här listar vi fem vanliga myter om arbetstidsförkortning – och reder ut vad som egentligen gäller.

Läs mer

Vem skapar tillväxt?​

Stora och små företag är tillväxtskapare. Det är de som får Sverige att växa och bli konkurrenskraftigt. För att vi ska få fart på Sverige behöver företagen rätt förutsättningar att starta, driva och utveckla sina verksamheter.​

Vilka hinder möter företagen i dag och vilken förändring behöver ske för att de ska kunna växa? Vi har frågat 15 företagare från hela landet.

”Just nu växer vi i snabb takt med siktet inställt på global expansion. För att bana väg för det behöver det bli enklare och mindre kostsamt att exportera till utomeuropeiska länder.”

Jacqueline Kessidis
medgrundare Crème Atelier​

”Politisk stabilitet kring byggnationsfrågor, mindre regelkrångel och satsningar på smart infrastruktur är avgörande för att mitt företag ska kunna växa”

Björn Segerström
vd Karl Segerström AB​

”Lågkonjunktur och minskad investeringsvilja globalt är två utmaningar. För att Grönlunds plåt ska kunna växa behövs mer global handel och framtidstro.”​
Foto: Tobias Andersson

Anders & Erik Nystedt
vd och vice vd Grönlunds plåt

”Bättre tillgång till arbetskraft är den viktigaste faktorn för att vi ska kunna växa”​​

Ann-Christine Lundqvist
vd Nylands städ​

”I dag ser vi svårigheter med att rekrytera kvalificerad personal inom elektronikbranschen. För att stärka Sveriges framtida konkurrenskraft och möta samhällets behov behöver vi integrera elektronik redan i grundskolan och säkerställa fler yrkesutbildningar inom området.”

Helene Winberg
vd Frontside Electronics​

”Det vi behöver mest av allt nu är stabilitet och förutsägbarhet. Om vi ska investera och växa behöver vi veta vilka förutsättningar som finns långsiktig för livsmedelsproduktion i Sverige.”​

Eivind Granås
vd Aroma​

”Externa faktorer som kan vara hinder för oss är bland annat ekonomiska faktorer så som inflation och höjda räntor då det innebär att våra kunder förändrar sina behov”

Annsofie Orrsten
ägare och vd Städtjänst AB​

”Vårt erbjudande har stor potential, men ökad administration och en rädsla för kommande lagstiftning kring tillåtna råvaror är en utmaning”​

Conny Alfsson
vd Falu Vapen Färg AB​

”För att kunna finansiera utveckling och expansion behöver vi minskad regelbörda och bättre tillgång till riskkapital. Dessutom bör vi fortsätta prioritera och utveckla svensk livsmedelsindustri för att stärka både vår konkurrenskraft och vår självförsörjning.”​

Thomas Sjölander
vd Wellnox​

”Ökade produktionskostnader och global osäkerhet i leveranskedjor är två externa faktorer som hindrar oss. Vi är också beroende av möjligheten att kunna rekrytera internationell kompetens.”​
Foto: Jon Manker

Besime Uyanik
partner och vd Ion Game Design​

”Ökad tillgång till fossilfri energi och kompetensmatchad arbetskraft är viktiga förutsättningar som behövs för att vi ska kunna växa och utveckla vår position inom hållbarhet” ​

Oskar Sannö
vd Alderholmens Mekaniska​

”För att vi ska kunna växa behövs fler incitament för fastighetsägare att investera i hållbar fastighetsvård, bättre möjligheter att rekrytera kompetent arbetskraft samt fler och bättre anpassade utbildningsinsatser”​

Edis Tersic
vd Decatak​

”Brist på kompetens ser jag som vårt största hinder. Det kommer också bli viktigt att klargöra reglerna för hur AI kan användas. Här finns det potential för förbättring.”​
Foto: Henrik Hansson

Mikael Vetterskog
vd Fårbo Mekaniska AB​

”Vi vill växa och öka antalet arbetstillfällen, men en stor begränsning i dag är det ekonomiska läget och andra omvärldsfaktorer. Vår verksamhet är starkt beroende av att hushållen kan vara våra gäster igen.”​
Foto: FREDRIK KARLSSON

Magnus Christoffersson
vd Frykenbadens camping​

”Brist på kvalificerad arbetskraft och osäkerhet på marknaden är de största utmaningarna som begränsar våra möjligheter att nå vår vision”​

Mathias Mattsson
marknadschef och medgrundare Pogab​

Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist