Svenska CAKE har gjort global succé med sina eldrivna motorcyklar och mopeder. Nu har företaget siktet inställt på att tillverka världens första helt klimatneutrala hoj. Serieentreprenören Stefan Ytterborn menar att tillgången till ren energi kommer att bli avgörande för att elektrifiera fordonsindustrin – samtidigt som Sverige behöver ligga i akademisk framkant inom teknisk, elektronisk och mekanisk kompetens för att fortsätta vara ett konkurrenskraftigt land.
Serieentreprenören Stefan Ytterborn startade 2016 ett motorcykelföretag, trots att han enligt egen utsago “hatade” motorcyklar – som ”låter högt, stör omgivningen och smutsar ned”. Men när han besökte en mässa i Italien och för första gången fick prova en eldriven motorcykel insåg han att en motorcykel kan vara både bullerfri och inte köras på fossila bränslen som orsakar utsläpp.
– Jag var redan medveten om att elektrifieringen kunde bli en stor marknad där man som entreprenör både kan bidra till och dra nytta av omställningen. Med en bakgrund som produktutvecklare insåg jag att ingen hade byggt ett tvåhjulsfordon på det sättet: eldrivna och i premium-segmentet med högre kvalitet och livslängd. Det skapade en inre energi och ambition hos mig som gjorde att jag kände att jag bara måste starta det här bolaget, berättar han.
Idag har CAKE över 180 anställda runt om i världen och fortsätter att växa. I fabriken i Haninge utanför Stockholm tillverkas elmotorcyklar och elmopeder för hela den europeiska marknaden. Utöver den andra hemmamarknaden i Nordamerika fortsätter CAKE att expandera till nya marknader och lanseras snart i Asien. Trots att CAKE är ett växande företag i en bransch som utvecklas i hög hastighet, finns det enligt Stefan Ytterborn ett antal hinder som politiken behöver hantera för att skapa bästa möjliga förutsättningar för fortsatt tillväxt.
– På grund av höga elpriser och kriget i Ukraina har klimatfrågan hamnat snett. Här behöver politiken gå in och ta ansvar för svensk konkurrenskraft ur ett modernt perspektiv. Vår tillgång till ren energi, som gör att vi kan stötta miljön till ett lägre pris, kan bli en viktig konkurrensfördel. Vi behöver också säkra kompetensförsörjningen och ligga i akademisk framkant inom teknisk, elektronisk och mekanisk kompetens, säger han.
Hållbarhet är en fråga som genomsyrar CAKEs affärsidé och alla delar av verksamheten. I samarbete med Vattenfall utvecklar CAKE nu världens första helt fossilfria fordon. Den fossilfria motorcykeln med nollutsläpp i produktionen ska vara klar för serietillverkning 2025.
– Det finns politiska beslut om klimatneutralitet senast 2045 och omställningen sker i en enorm hastighet. Hållbarhet är också en konsumentdriven fråga som påverkar marknaden. Det innebär att de företag som inte har fossilfria alternativ inom 24 månader inte heller kommer att kunna finnas kvar på marknaden. På CAKE har vi haft förmånen att positionera oss och vara en del av den starka medvinden i branschen, säger han.
Utöver att CAKEs eldrivna motorcyklar och mopeder är en del av den elektrifiering av fordonsindustrin som minskar utsläppen, är de också tystare och stör inte omgivningen. Det har visat sig vara särskilt värdefullt för parkvaktare i naturreservat i södra Afrika som CAKE samarbetar med genom Southers African Wildlife College. Tack vare CAKEs eldrivna motorcyklar kan parkvakterna smyga sig på tjuvskyttar, samtidigt som de inte stör de vilda djuren i reservatet.
– Det är ett perfekt exempel på hur eldrivna motorcyklar kan ersätta och förstärka både effektiviteten och nyttan i traditionella fossildrivna fordon, avslutar han.