Mineral och metall är grundläggande komponenter i vårt samhällsbygge. Utan järnmalm, zink, bly och koppar skulle det moderna samhället inte existera, samtidigt som koppar och sällsynta jordartsmetaller är avgörande för att förverkliga den gröna teknik som behövs för att minska klimatpåverkan. Det handlar om massiva behov. För att möta efterfrågan på råvaror och nå ambitioner om nettonollutsläpp krävs stora insatser de kommande åren.
Under de senaste åren har företagen i gruv- och mineralnäringen tagit viktiga initiativ inom dessa områden:
Gruv- och mineralnäringen är en betydande källa till utsläpp av växthusgas. Brytningen och bearbetningen orsakar utsläpp motsvarande 7–9 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp.1 Verksamheterna är dessutom energikrävande och näringen står för ungefär 4 procent av Sveriges elanvändning.
För att Sverige ska klara av att nå de uppsatta klimatmålen måste gruv- och mineralnäringen ställa om. Det handlar både om att minska egna processrelaterade utsläpp och utveckla energieffektivare produktionsprocesser, minska användningen av jungfruligt material och öka återvinningen.
Den svenska gruvnäringen har satt upp ambitiösa mål för fossilfrihet. Gruvprocessen ska senast 2035 vara fossilfri och tio år senare ska det även vara fallet för efterföljande processteg.2 Det är ett initiativ som redan visar lovande resultat, framför allt i brytningsprocessen där gruvnäringen till exempel har kommit långt i arbetet med att ersätta dieseldrivna maskiner med eldrivna maskiner. På samma sätt har företagen genom digitalisering och automation effektiviserat och optimerat gruvprocessen och minskat energi- och bränsleåtgången. Men mycket återstår att göra, inte minst för att uppnå fossilfria förädlingsprocesser.
Samtidigt är utsläppen från gruvproduktionen i Sverige redan idag 70 procent mindre utsläppsintensiv än internationell produktion.6 Det är inte ett argument för att minska näringens klimatambitioner, men däremot ett starkt skäl till att öka andelen mineral och metall som produceras i Sverige. Det är viktigt att notera att även om Sverige når 100 procent återvinning kommer behovet av ny mineral och metall att vara fortsatt stort och växande världen över.