Idag finns det en utbredd uppfattning att svårigheterna med att nå klimatneutralitet är överväldigande. Men det är till stora delar en missuppfattning – omställningen kommer att ta tid, men behöver varken vara omöjlig eller leda till att tillväxten hålls tillbaka. Det menar John Hassler, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.
I november 2022 hölls FN:s stora klimatkonferens COP27. Makthavare från hela världen hade samlats i Sharm El Sheikh i Egypten för att diskutera klimatomställningen. John Hassler menar att det är svårt att bedöma vilken betydelse den här typen av möten har, men att det tveklöst behövs globala överenskommelser för att klara klimatutmaningen. Han menar också att det finns en missuppfattning om att svårigheterna med att nå klimatneutralitet skulle vara överväldigande stora.
Klimatomställningen är en mindre genomgripande strukturomvandling än liknande omställningar som skett tidigare i historien – som övergången till industrisamhället eller digitaliseringen.
– Om vi ser till det analoga samhället så kommer det att avveckla sig självt i takt med digitaliseringen. Men för att avveckla det fossila samhället så krävs det att man inför ett antal, ganska hårda, regler som till exempel utsläppshandelssystem, säger John Hassler.
Det är alltså avgörande att reglerna kommer på plats och de måste även uppfattas vara politiskt, socialt och ekonomiskt acceptabla. Samtidigt menar John Hassler att hans forskning visar på att våra ekonomier är så pass flexibla att en övergång till klimatneutralitet kan genomföras på två till tre decennier - utan negativa effekter på tillväxten.
– Allt pekar på att vi i Europa kommer klara det. Framför allt när vi ser till vad som är på gång på EU-nivå vilket bland annat är en utveckling av det nuvarande utsläppshandelssystemet och ett försäljningsstopp på nya bilar och lätta lastbilar som drivs av bensin- eller diesel från och med 2035, säger han.
John Hassler lyfter fram breda lösningar som det europeiska utsläppshandelssystemet som en helt avgörande del i omställningen.
– Koldioxid är en naturresurs som bara finns i begränsad mängd. Den kan inte vara ’up for grabs’, det vill säga att den är fri för alla att använda hur mycket man vill. Det europeiska utsläppshandelssystemet är klart och tydligt. Man får direkt kontroll över utsläppen och man kan på förhand bestämma hur snabbt utgivningen av utsläppsrätterna ska trappas ned, säger han.
Det klimatpolitiska problemet är inte att det händer för lite i Sverige och EU, utan att det händer för lite i resten av världen. Därmed borde den politiska diskussionen ändras.
– Man borde skifta fokus från utsläppen i Sverige och EU. Problemet handlar om hur vi ska få med resten av världen, avslutar han.