Northvolt är en av de största industriella satsningarna i svensk modern historia. Men för att säkra den kompetens som företaget behöver krävs både arbetskraftsinvandring och att yrkesvuxutbildningar får ett nationellt intag.
Northvolt expanderar just nu sin verksamhet i Skellefteå, Västerås, Stockholm, Solna och Borlänge, samtidigt som batteritillverkaren också bygger upp ett joint venture med Volvo Cars i Göteborg. I dag har företaget över 4000 anställda i Sverige, Polen, USA samt Tyskland.
När verksamheterna är fullt utbyggda kommer företaget att behöva över 10 000 anställda bara i Sverige. Northvolt söker ett brett spektrum av kompetens – från kemister till IT-specialister. Men tyngdpunkten ligger av naturliga skäl på personer med erfarenhet inom storskalig och automatiserad produktion, oavsett om det är som operatör eller ingenjör.
För Northvolt är kompetensförsörjningen en tudelad utmaning. Det handlar om att både lyckas rekrytera den stora bredden av tusentals anställda i Skellefteå, och attrahera den absoluta spetskompetensen som krävs för att utveckla och massproducera litiumjonbattericeller.
– Även om vi har lyckats med de första 1500 i Skellefteå så ska över 4000 jobb skapas i en kommun med cirka 70 000 invånare. Sedan slåss vi om spetskompetens på en global talangmarknad, där vi visserligen har ett väldigt attraktivt erbjudande men där konkurrensen är stenhård, säger Anders Thor, kommunikationschef på Northvolt.
För att förbättra kompetensförsörjningen i Sverige ser Northvolt att politiken både gör förändringar i utbildningssystemet genom att yrkesvuxprogram som det i Skellefteå kan ta emot sökande från hela Sverige och förenklad arbetskraftsinvandring.
– Utan arbetskraftsinvandring – inget Northvolt. Vi har kunnat göra detta i ett land som aldrig massproducerat litiumjonceller tack vare att vi lyckats headhunta global talang med över 110 olika nationaliteter, säger Anders Thor.
Han säger att arbetsmarknaden behöver omkring 1000–1500 nya ingenjörer med batterikompetens per år för att möta rekryteringsbehoven. Idag finns bara ett masterprogram, i Uppsala, som kommer att examinera 30 personer per år.
– Det är en ständig utmaning att få samhället att utvecklas lika snabbt som Northvolt. Men vi har mött ett stort intresse från myndigheternas sida, som alltmer förstår att batterier är en avgörande del i klimatomställningen och att vi behöver tänka i nya banor för att kunna hantera en snabb industriexpansion.
Kompetensförsörjningen är avgörande för svensk konkurrenskraft och för att företag som Northvolt ska lyckas utveckla och behålla ledande positioner inom den gröna industriella omställningen.
– Sverige kan vara stolt över sin industriella historia och naturtillgångar, men utan möjlighet att attrahera och utveckla ny kompetens så skulle vi i princip stå inför den industriella nedstängning som förutspåddes för några decennier sedan, säger Anders Thor och avslutar:
– Nu är vi i en annan sits, i vad som troligtvis kommer ses som en historisk industriell nystart, och det är kompetensförsörjningen som kommer avgöra hur stor den nystarten blir i Sverige.