Svenska sustaintech-bolaget Renewcell bygger sitt kunnande på svensk skogsindustri och spjutspetsforskning. Genom att göra textilfiber av cellulosamassa har företaget kommit på ett sätt att återvinna kläder fler gånger än vad som är möjligt med traditionella textilier baserade på bomull.
Labbtester har visat att tyger producerade av Renewcells massa kan återanvändas flera gånger. I stället för att bränna kläderna när de har använts så återanvänds materialet och blir nya kläder, om och om igen.
– Vi återanvänder cellulosabaserade kläder och gör cellulosamassa av det, som i sin tur användas för att göra textilfiber, exempelvis viskos. Och det kan vi göra om och om igen. I labb har vi kunnat se att det går att återvinna upp till sju gånger - kanske mer. Bomullstyg bränns i stället ofta upp efter att ha körts genom värdekedjan en gång, säger Patrik Lundström, vd för Renewcell
Allt började med spjutspetsforskning på KTH där professorerna Gunnar Henriksson och Mikael Lindström upptäckte ett nytt sätt att bryta ner cellulosa. Först var siktet inställt på att tillverka etanol av skogsråvara, men så insåg de att processen även kunde användas till att bryta ned och återvinna kläder. Gunnar Henriksson och Mikael Lindström grundade Renewcell redan 2012, och som så ofta när det gäller nya industriella satsningar tog det tid innan forskningen blev produkt.
– Vi har redan produktionen i Kristinehamn. Där gör vi tester, men producerar också massa för kunder. Men det är först med vår nya anläggning i SCAs gamla fabrik i Ortsviken som vi drar igång en fullskalig produktion, berättar Patrik Lundström, vd för Renewcell.
Även om den har tagit många år från idé till skarp produktion har det gått snabbt för Renewcell de senaste åren. Det är under de senaste fem åren som klimatfrågorna har gått från viktiga till högsta prioritet för många företag – något som gör att Renewcell ligger helt rätt i tiden. Bland kunderna finns delägaren H&M och flera kända varumärken som Levi’s och PVH, som äger Tommy Hilfiger och Calvin Klein.
Renewcells affärsidé grundar sig mycket i det kunnande som finns i skogsnäringen, och skogsindustrins budskap om att ett aktivt skogsbruk bidrar till att minska utsläppen.
– Vi bygger bolaget på traditionell kunskap om massatillverkning i Sverige. Trots att vi är framgångsrika inom till exempel it så är några av våra grundvalar fortfarande pappersmassa och skogsindustri, säger Patrik Lundström.
Han pekar på att forskarna Gunnar Henriksson och Mikael Lindström är några av världens främsta inom sitt område och att de som arbetar på golvet inom massaindustrin är i världsklass.
Valet av Kristinehamn för etableringen av den första anläggningen var enkelt att göra med tanke på närheten till Paper Province, ett företagskluster inom skogsnäringen i Värmland med omnejd. Och i Ortviken drar man nytta av den gamla infrastrukturen på platsen, som byggnader, vattenrening, den ånga som produceras av SCA och elförsörjningen. Dessutom hade Renewcell förmånen att anställa 70 av SCAs före detta anställda, vilka alltså arbetat i fabriken tidigare, vilket tar tillvara befintlig kompetens.