Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski menar att företagen tar sitt ansvar i klimatomställningen. ”Det vi i näringslivet måste ha från politiken är lagar som ger företagen tydliga och ansvarsfulla riktlinjer för att kunna leverera”, säger han.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski var en av talarna på Svenskt Näringslivs årliga Företagardagar år 2023. När han får vända sig till politiken, efterfrågar han lagar som ger företagen tydliga och ansvarsfulla riktlinjer för att kunna leverera på klimatområdet. Han menar att det krävs en attitydförändring i synen på företagande, där det är helt fel att tro att företagare enbart drivs av egennytta och maximerad vinst. Hans budskap är kristallklart: företagen är redo att axla sitt ansvar i klimatomställningen.
Allt började med att tre studenter vid Handelshögskolan i Stockholm deltog i skolans årliga entreprenörskapstävling med en idé om hur man kunde göra e-handeln enklare och säkrare för konsumenter och e-handlare. 24-årige Sebastian Siemiatkowski från Gottsunda i Uppsala var en av dem.
Han var med och grundade Klarna år 2005, och har varit fintechbolagets vd sedan år 2010. Under Klarnas snart 20 år i branschen, har bolaget revolutionerat sättet vi handlar på online med konceptet “buy now, pay later”. Bolaget har vuxit och expanderat till en global mångmiljardaktör som utmanar finansbranschen och idag jämförs med de största storbankerna.
Klarna lanserar årligen en egen klimatrapport och har infört flera åtgärder för att bland annat tillgängliggöra information till sina konsumenter om klimatavtrycket som kommer med de köp som görs via nätet, genom en CO2-spårare som finns tillgänglig via Klarnas app. Sebastian Siemiatkowski är övertygad om att företagen sitter på många lösningar för hur Sverige ska klara den gröna omställningen.
– Företagen är redo att axla sitt ansvar i klimatomställningen. Det vi i näringslivet måste ha från politiken är lagar som ger företagen tydliga och ansvarsfulla riktlinjer för att kunna leverera, säger han.
Sebastian Siemiatkowski menar att det finns många obefogade regler och hinder som gör att klimatomställningen bromsas i onödan. Han lyfter själv ett tydligt exempel:
– Jag förstår att många frågor kan låta komplexa. Men jag vet att när jag talar på ett evenemang så kommer lokalen att städas efteråt, och den städningen kommer att vara avdragsgill. Samtidigt är företagens klimatkompensationer inte avdragsgilla. Kom igen!
Jag har inte träffat en enda företagare som bara vill prata om vinst
Sebastian Siemiatkowski oroas över den negativa bild som många har av företagare och företagande, och menar att den inte stämmer. Han säger att många företag vill göra rätt och bidra till ett bättre samhälle och en bättre framtid, och genuint bryr sig om de stora utmaningar vi står inför vad gäller klimatkrisen. Han anser att det behövs en ordentlig attitydförändring i synen på företagare.
– Jag får en känsla av att det finns en bild av att företagare släpper sina moraliska värderingar, skiter i sina kunder och bara vill maximera sina vinster. Jag har inte träffat en enda företagare som bara vill prata om vinst. Företagare bryr sig om kunder, om att utveckla sina affärsidéer och att driva långsiktiga och vettiga företag, avslutar han.
Artikeln ovan är hämtad från kampanjen Företagen löser våra största utmaningar. Den handlar om att lyfta det innovativa näringslivet som har en central roll i klimatomställningen, men också om att omställningen kräver mer fossilfri el, snabbare tillståndsprocesser och vassare utbildningsinsatser.