Stål är en nyckelkomponent i samhället, inte minst vid byggnation och underhåll av samhällskritisk infrastruktur. Användningsområdena är otaliga och utan stål skulle varken vindkraftverkens kullager och turbiner eller de transportmedel och den infrastruktur som används för att försörja samhället med rent vatten och mat fungera.
Sverige är en av världens mest framgångsrika stålproducenter med en ledande position inom högkvalitativ stålframställning. Produktionen från Sveriges extremt specialiserade stålindustri, mätt som värde per capita, överträffas endast av Luxemburgs och Sydkoreas globalt, och är i paritet med Japans och Österrikes.1
De senaste åren har företag i stålindustrin tagit viktiga initiativ inom dessa områden:
Järn- och stålindustrin är en resurs- och energikrävande verksamhet med stor påverkan på miljön och klimatet. Under 2019 stod stålindustrin för 12 procent av de samlade koldioxidutsläppen i Sverige.5 Samtidigt genererar svenskproducerat stål en väsentligt mindre lokal miljöpåverkan och betydligt lägre koldioxidutsläpp än stål som produceras i andra delar av världen.
Fördelen med stål är att det är helt återvinningsbart, vilket innebär att skrot kan smältas ner och återbrukas utan att kvaliteten försämras. Men efterfrågan på stål överstiger tillgången på stålskrot och därför står återvinning endast för 30 procent av den globala stålproduktionen. Resterande 70 procent kommer från framställningen av nytt stål.
Det är framför allt produktionen av malmbaserat stål som orsakar utsläpp. Hela 85 procent av utsläppen kommer från denna process. Att reducera järnmalm till järn med hjälp av klimatneutral el i stället för kol skulle reducera de svenska koldioxidutsläppen, samtidigt som ett sådant teknikskifte medför ett kraftigt ökat behov av el.
Svensk stålindustri har som mål att ha fossilfri stålproduktion 2045. Stål som produceras i Sverige har i en internationell jämförelse redan idag ett lägre klimatavtryck, vilket talar för att mer stål borde tillverkas i landet. Fokus för industrins klimatarbete är att minska utsläppen från själva produktionen. Biokol skulle kunna ersätta fossilt kol i skrotsmältningsprocesserna och vid reduktion av järnmalm i pulvertillverkning. Elektrifiering är en lösning för att ersätta användning av fossila bränslen vid värmning och värmebehandling.