Trots stora framsteg kämpar forskare för att hitta den sista pusselbiten inom fusionsenergi. Svenska Novatron kan ha lösningen. ”Det här är nästa steg i att göra fusion möjligt”, säger ingenjören Jan Jäderberg.
Nyligen presenterade Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, ett nytt samarbete med det svenska startupföretaget Novatron Fusion Group och EU-backade EIT InnoEnergy för att utveckla fusionskraft på svensk mark.
Från och med 2023 kommer teknikhögskolans Alfvénlaboratorium att bli centrum för Novatrons nya testanläggning Novatron 1, där ett dedikerat team kommer att utveckla en unik teknik som kan lösa den globala fusionsgåtan.
– Novatron är nästa steg i att göra fusion möjligt, säger ingenjören Jan Jäderberg som grundat Novatron och uppfunnit tekniken med samma namn.
Fusion går ut på att slå samman atomer för att frigöra stora mängder energi, att jämföra med kärnkraften som bygger sin teknik på att klyva atomer. Idén om fusionsenergi är inspirerad av solen, som är som ett enda stort fusionskraftverk. Solens starka gravitationskrafter skapar en naturlig miljö för ett så kallat plasma, som kan innesluta och slå samman gaspartiklar i hög temperatur.
Forskare har sedan 1950-talet arbetat med att återskapa fusionsenergi på jorden. I dag finns förutsättningar för att skapa plasma och värma upp den i tillräckligt hög temperatur, över 100 miljoner grader. Men än återstår utmaningen att stabilisera plasmat, i dagsläget finns inte tillräckligt starka magnetiska väggar som klarar av att generera fusionsenergi.
Det är här Novatron kommer in. Genom att tänka utanför boxen har ingenjören och KTH-alumnen Jan Jäderberg tagit fram en revolutionerande teknik som kan påskynda hela utvecklingen.
– Vi har tagit fram en lösning som kan göra plasman konkav. Då kan man bygga starka magnetiska väggar som tål den värme som behövs för att få fusion, säger han och fortsätter:
– Fördelen med Novatrons teknik är att den är enkel och billig i förhållande till annan teknik på marknaden som är komplex och kostsam.
Novatron har via datasimuleringar visat att den patentskyddade tekniken kan skapa ett stabilt fusionsplasma. Det har också validerats av forskare och experter runtom i världen. Nu återstår att se om tekniken fungerar i praktiken.
Om Novatron 1 lyckas stabilisera plasmat går bolaget vidare med att bygga nästa generations reaktor, Novatron 2, där den första fusionsenergin kommer att genereras. Därefter utvidgas projektet till Novatron 3, som ska skapa kontinuerlig fusion. Det sista steget är att bygga fusionskraftverket Novatron 4 och koppla det till elnätet. Om allt går enligt plan kan Novatron uppnå storskalig kommersiell fusionsenergi under 2030-talet.