Svenskt Näringslivs Företagarpanel

Att få reda på företagens syn på företagsnära frågor är avgörande för att Svenskt Näringsliv ska kunna vara företagens röst i samhället. Vår webbaserade undersökning med drygt 13 000 registrerade medlemmar är idag Sveriges största företagarpanel.

På den här sidan kan du ta del av ett urval av aktuella undersökningsresultat. Nedan finns även möjlighet att gå med i Företagarpanelen.

Företagarpanelen är ett ovärderligt verktyg i Svenskt Näringslivs arbete med att förbättra förutsättningarna för företag i Sverige.
Jan-Olof Jacke, vd

Ta del av resultaten

Nedan kan du ta del av ett urval av de aktuella undersökningsresultaten.

Fortsatt svag konjunktur

Fyra gånger per år svarar cirka 5 000 medlemmar i Svenskt Näringslivs Företagarpanel på frågor som bland annat handlar om förändringar i sysselsättning, försäljning och investeringar. Den senaste undersökningen som genomfördes under september 2024 visar att konjunkturen fortsatt har svårt att lyfta, trots att företagen haft förväntningar på en vändning under en längre tid.

Trots en avmattande inflation och en mildare penningpolitik syns fortsatt endast marginella förbättringar hos Sveriges företag. Balansmåttet, som mäter skillnaden mellan företag som upplever bättre tider än för ett år sedan och företag som upplever sämre tider under motsvarande period, har endast stigit ett fåtal punkter sedan bottennoteringen under fjärde kvartalet 2023.

Samtliga tre indikatorer ligger klart lägre än normala nivåer. Till exempel försäljningsvolymen har nu legat lägre än normalnivå under åtta kvartal i följd, vilket aldrig tidigare inträffat i Företagarpanelens historia.

Hur uppger företagen att försäljning, investeringar och antal anställda har utvecklats under de senaste tolv månaderna? Avser balansmått (september 2024)

*Tidsseriebrott, från och med q3-2022 vidgades referensperioden från sex månader till tolv månader.

Svåra tider för bygg- och transportsektorn

Samtliga branscher uppvisar balansmått som vida understiger sina normala värden. Det är främst inom bygg- och transportsektorn som konjunkturen är som svagast. Till exempel uppger fyra av tio företag inom byggsektorn att försäljningsvolymen är lägre än för ett år sedan. Motsvarande andel för tjänstenäringen är tre av tio företag. Tjänstenäringen är också den enda sektor som uppvisar ett positivt balansmått vad gäller försäljningsvolymen, även om det fortsatt är långt under normala värden. Tjänsteföretagen är också den enda sektor som uppvisar ett positivt balansmått vad gäller antal anställda. Knappt vart fjärde företag i tjänstesektorn uppger att man har fler anställda än för ett år sedan.

Hur uppger företagen att försäljning, investeringar och antal anställda har utvecklats under de senaste tolv månaderna? Avser balansmått (september 2024)

Svagast konjunktur i Skåne

Fler än fyra av tio företag i Skåne uppger att försäljningsvolymen är lägre i dag än för tolv månader sedan, endast en fjärdedel har märkt en förbättring under samma tidsperiod. Även företagen i Jönköping uppvisar kraftigt negativa balansmått vad gäller försäljningen.

Utvecklingen av antal anställda har utvecklats svagast i Blekinge, där fyra av tio företag uppger att antal anställda är färre i dag än för tolv månader sedan. Vad gäller investeringar i verksamheten har dessa utvecklats långsammast på Gotland och Västernorrland.

Hur uppger företagen att försäljning, investeringar och antal anställda har utvecklats under de senaste tolv månaderna? Avser balansmått (september 2024)

Regelverken fortsatt krångliga

Svenskt Näringsliv utför årligen en undersökning gällande företagens syn på regelförenklingsarbetet. Andelen som anser att regelverken blivit krångligare ligger oförändrat kvar på 46 procent jämfört med förra året. Det är främst industri- och transportsektorn som upplever att regelverken blivit krångligare. Men det ligger i sakens natur att regelförenklingsarbete tar tid innan det implementeras och hinner uppfattas av företagen. Om än en liten förändring, så kan vi notera att andelen företag som anser att regelverken blivit enklare faktiskt ökat från en till två procent. Fortsättning följer.

Företagen fick även en följdfråga om vilka områden som man anser vara i störst behov av regelförenklingar. De fick uppge upp till tre olika områden, och närmare fyra av tio företag uppgav miljöregler som det mest prioriterade området. Det föreligger, vilket är helt naturligt, en del branschskillnader. Det är framför allt industri- och transportsektorn som uppger miljöregler som först och främst behöver förenklas. Inom till exempel besöksnäringen är det i stället tillstånd- och tillsynsregler som verkligen sticker ut. Mer än sex av tio företag i branschen uppger detta som mest prioriterat.

Hur upplever du att regelverken som påverkar ditt företag har utvecklats under de senaste två åren? (september 2024)

Konsekvenser av regelverken

Att regelförenklingar är helt nödvändiga står klart när vi ser att dagens regelverk till viss del även förhindrar såväl investeringar i verksamheten samt nyanställningar. Nästan vart fjärde företag uppger att de avstått investeringar i verksamheten under de senaste två åren på grund av regelverken. Uteblivna investeringar tenderar också att leda till uteblivna anställningar. Och en dryg fjärdedel av företagen uppger att regelverken bidragit till att nyanställningar inte blivit av. Sammantaget har således 35 procent av företagen antingen avstått investeringar eller nyanställningar under de senaste två åren på grund av regelverken.

Andel företag som under de senaste två åren avstått från investeringar i verksamheten och/eller från att anställa någon, på grund av regelverken. (september 2024)

Företagarpanelen utgör ett viktigt verktyg för Svenskt Näringsliv i mötet med politiker, opinionsbildare och allmänheten när vi förklarar företagens situation. Svaren ger också ett värdefullt underlag för regionkontorens opinionsbildningsarbete och ligger till grund för framtagandet av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport.

I dagsläget är Företagarpanelen Sveriges största panel av företagare med drygt 13 000 registrerade medlemmar. Större utskick sker fyra gånger per år där bland annat konjunkturfrågor avhandlas tillsammans med andra kort- och långsiktiga näringslivsfrågor. Däremellan kan det tillkomma mindre utskick till utvalda delar av Företagarpanelen, som syftar till att bidra till opinionsbildning i en aktuell näringspolitisk fråga. Vi värnar om er arbetstid, de större utskicken tar i snitt 4 till 5 minuter att genomföra, medan de mindre utskicken endast tar någon minut.

Gå med i Företagarpanelen

Skrivet om Företagarpanelen

NYHET — 19 december 2024

Ny undersökning: Halländska företag ser ingen tydlig vändning 2025

Svenskt Näringsliv undersöker löpande konjunkturen i Halland genom Svenskt Näringslivs Företagarpanel. Den senaste rapporten visar en fortsatt osäkerhet bland företagen i länet inför 2025, och investeringsviljan har dämpats ytterligare de senaste månaderna.
NYHET — 19 december 2024

Ny undersökning: Dämpade förväntningar hos företagen i Värmland

Svenskt Näringsliv undersöker löpande konjunkturen i Värmland genom Svenskt Näringslivs Företagarpanel. Den senaste rapporten visar en osäkerhet bland företagen i länet, där många signalerar oro för framtida försäljning och investeringar.
NYHET — 19 december 2024

Ny undersökning: Negativa resultat för företagen i Jönköpings län

Svenskt Näringsliv undersöker löpande konjunkturen i Jönköpings län genom Svenskt Näringslivs Företagarpanel. Den senaste rapporten visar negativa resultat bland företagen i länet, där många svarar att man har minskat sin försäljning och antal anställda jämfört med ett år sedan.
NYHET — 19 december 2024

Ny undersökning: Dämpade förväntningar för de västsvenska företagen

Svenskt Näringsliv undersöker löpande konjunkturen i Västra Götaland genom Svenskt Näringslivs Företagarpanel. Den senaste rapporten visar en osäkerhet bland företagen i Västra Götaland, där många signalerar oro för framtida försäljning, investeringar och antal anställda.
NYHET — 16 december 2024

Företagens framtidstro minskar i Västernorrland

Den tidigare uppåtgående trenden i företagens framtidsoptimism är bruten, enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport. För företag i Västernorrland är osäkerheten särskilt kännbar, där många signalerar oro för framtida försäljning, investeringar och sysselsättning.
NYHET — 13 december 2024

Framtidstron minskar bland företagen i Kalmar län

Den ekonomiska återhämtningen tycks ha planat ut och företagarna i Kalmar län ser dystrare på framtiden än i höstas. Det framgår av Företagarpanelen för fjärde kvartalet.
NYHET — 13 december 2024

Framtidstron minskar bland företagen i Kronoberg

Den ekonomiska återhämtningen tycks ha planat ut och företagarna i Kronoberg ser särskilt dystert på framtiden. Det framgår av Företagarpanelen för fjärde kvartalet.
NYHET — 13 december 2024

Framtidstron minskar bland företagen i Skåne

Den ekonomiska återhämtningen tycks ha planat ut i hela landet och företagarna i Skåne ser särskilt dystert på framtiden. Det visar Företagarpanelen för fjärde kvartalet.
NYHET — 13 december 2024

Svag konjunktur slår särskilt hårt mot företagen i Blekinge

Den ekonomiska återhämtningen tycks ha planat ut och den privata arbetsmarknaden i Blekinge har drabbats särskilt hårt under det senaste året. Det framgår av Företagarpanelen för fjärde kvartalet.
NYHET — 12 juni 2024

Tufft år för Norrbottens företag

I Svenskt Näringslivs företagarpanel säger fler företag än färre att försäljningsvolym, investeringar och antal anställda är lägre än för 12 månader sedan.

Kontakta oss

Kontakta oss gärna om du har några frågor om våra undersökningar.

Tipsa och dela

Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist