Fem personer får undantas från turordningsreglerna vid uppsägningar, föreslår utredningen om en moderniserad arbetsrätt. Samtidigt utökas arbetstagarnas rätt till kompetensutveckling. "Utredningen har förslag som ökar företagens vilja att anställa, men också förslag som skulle försämra möjligheterna till fler jobb", säger vice vd Mattias Dahl.
Mycket av innehållet i las-utredningen, som läggs fram för regeringen idag måndag, har läckt ut i förväg.
Bland annat föreslår utredaren Gudmund Toijer att företag får undanta fem personer från principen sist in först ut, vid uppsägningar, oberoende av företagets storlek. I dag gäller undantag för två personer för företag med högst tio anställda.
– Det utökade undantaget från turordningsreglerna är ett bra förslag, men man borde gå längre. Eftersom en stor del av jobben finns i större företag bör möjligheten till undantag stå i proportion till företagets storlek, säger Mattias Dahl.
Dessutom föreslås att det inte längre blir möjligt att ogiltigförklara en uppsägning vid företag med färre än 15 anställda.
– Detta är också bra, men det borde gälla även i större företag, säger Mattias Dahl.
Å andra sidan får anställda utökad rätt till kompetensutveckling.
”Rätten till kompetensutveckling ska gälla alla arbetstagare, som har minst sex månaders sammanlagd anställningstid hos arbetsgivaren. Förslaget omfattar alltså både arbetstagare med tillsvidareanställning och arbetstagare med tidsbegränsad anställning”, skriver utredaren.
– Ett av de sämre förslagen är den krångliga och tvistedrivande delen om kompetensutveckling. Det är ett förslag som inte kommer att leda till ökad kompetens utan snarare öka kostnaderna för företagen och ytterst motverka jobbskapande, säger Mattias Dahl.
– Vi är övertygade om att parterna kan komma överens om betydligt bättre regler för morgondagens arbetsmarknad, framhåller han.
Förslagen föreslås träda i kraft 1 januari 2022.
Turordningsregler
Kompetensutveckling
Kostnader vid uppsägning
Balans mellan tillsvidareanställningar och tidsbegränsade anställningar
Källa: Statens offentliga utredningar