SME-kommittén

Svenskt Näringslivs SME-kommitté ska vara rådgivande till styrelsen, verksamhetsstyrelsen och VD i frågor av särskild vikt för små och medelstora företag (SME). SME-företagen bidrar med konkreta exempel på ägarledda företags betydelse i vardaglig verksamhet. Kommitténs uppgift är att stödja Svenskt Näringslivs arbete med att stärka det privata näringslivets konkurrenskraft, en stark privat äganderätt, näringsfrihet och en väl fungerande marknadsekonomi.

Små och medelstora företag, SME, är företag med högst 249 anställda och en årsomsättning om högst 50 miljoner euro. 99,9 procent av alla företag i Sverige, liksom 98 procent av Svenskt Näringslivs medlemsföretag tillhör denna kategori. 1,9 miljoner personer var år 2019 anställda i SME, där också fyra av fem nya jobb skapas.

SME är avgörande för hela näringslivet och därmed också för vårt välstånd. Därför är det nödvändigt att ge goda förutsättningar för att kunna äga, driva och utveckla dessa företag. Engagerade ägare ska ses som viktiga samhällsbyggare.

De prioriterade frågorna som SME-kommittén arbetar med uppdateras löpande. För närvarande fokuserar kommittén på stärkt flexibilitet och trygghet, minskat regelkrångel, bättre skatteregler, stävjandet av osund konkurrens, kompetensförsörjning, inre marknaden och handelsavtal, samt brott och trygghet.

Svenskt Näringslivs SME-kommitté består av 36 ledamöter som representerar industri, tjänster, handel/hotell/restaurang, transport och bygg/installation.

Ordförande för SME-kommittén är Marie Svensson.

NYHET — 8 januari 2025

Artaplast årets eldsjäl i Tyresö

Artaplasts vd Helge Steg, tillika ledamot i SME-kommittén, har utvecklat en modell som innebär att personer, ofta med bristande kunskaper i svenska, får en chans att få ett riktigt jobb. I Tidningen Näringslivet berättar han hur.
NYHET — 7 januari 2025

Rekordlåg nivå för nya företag – ett hot mot Sveriges tillväxt

Att nyföretagandet i Sverige når nya bottennivåer är mycket oroande. Om vi vill att Sverige ska förbli en stark entreprenörsnation måste politiken prioritera åtgärder som underlättar, uppmuntrar och stärker företagande, skriver Anna Hedensjö Johansson, SME-expert.
NYHET — 18 december 2024

Arbetet igång i Förenklingsrådet

Förenklingsrådet är tillsatt och har börjat arbeta. Men hur prioriterar rådet mellan alla dessa regleringar som behöver förenklas och förbättras? Och vilka förslag blir först ut att åtgärdas? Frågorna var många när Förenklingsrådets ordförande Kristina Alsér besökte SME-kommittén.
NYHET — 18 december 2024

Konkurrenskraft i praktiken – en företagares vardag

Under året har konkurrenskraft blivit ett politiskt nyckelord. Men för landets små- och medelstora företag är det verklighet varje dag. Det handlar om konkreta förutsättningar som enklare regler, kompetensförsörjning och skatter som gynnar investeringar, skriver Anna Hedensjö Johansson, SME-expert.
NYHET — 17 december 2024

“Vi måste komma ihåg att kratta manegen även för små företag”

Mindre byråkrati, ökat inslag av marknadsekonomiska principer och mer fokus på små och medelstora företag, tillsammans med en satsning på energiförsörjning. Så bör fokus ligga sade näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD) vid ett besök på SME-kommittén.
NYHET — 9 december 2024

Företagarnas krav på utredningen: Stoppa den osunda konkurrensen

Konkurrenslagen behöver bli vassare för att stoppa den osunda konkurrensen. Det menar flera företagare, som nu hoppas att regeringens utredning tar tag i det växande problemet. ”Konkurrensverket behöver tydligare regler och starkare verktyg”, säger Emma Dehmer Unevik, vd för Stockholms Städsystem.
NYHET — 2 december 2024

”Så kan EU bli världsledande på innovation”

Företagen möter fortfarande stora hinder på den inre marknaden, enligt start-up proffset och SME-kommittéledamoten Wadih El-Achkar. ”Vi behöver ett EU som främjar samarbete, inte komplicerar det”, säger han till TN.
NYHET — 27 november 2024

Succén som banade väg för generationsskiften

Arvs- och gåvoskatten slopades för 20 år sedan. Det har lett till att företagens generationsskiften har underlättats avsevärt. ”Det är bara att konstatera att den här reformen verkligen har varit lyckad”, säger skatteexperten Anders Ydstedt.
NYHET — 27 november 2024

Framtidens företag börjar med dagens överlåtelser

Med över 80 000 små och medelstora företag som står inför ett generationsskifte de kommande tio åren, är det inte bara en utmaning utan också en enorm möjlighet för Sverige att stärka sitt företagsklimat.
NYHET — 27 november 2024

SME-företagen: EU måste minska regelbördan – ”Verkar på en global marknad”

Den nya EU-kommissionen måste prioritera konkurrenskraften och minska regelbördan, menar svenska SME-företagare. ”Det är en stor risk att EU blir en försoffad gubbe utanför ett kafé i Berlin eller i Paris”, säger Anders Elfström, vd på produktionsbolaget FILT.

Ledamöter

Styrelsen beslutar om instruktion för SME-kommittén. Enligt instruktionen ska kommittén bestå av 36 ledamöter som representerar de fem sektorer inom vilka Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer är indelade (industri, tjänster, handel/hotell/restaurang, transport och bygg/installation).

Här kan du söka bland alla ledamöter samt ladda ner högupplösta pressbilder.

Visa alla ledamöter

Möten med politiker

Svenskt Näringslivs SME-kommitté träffar regelbundet politiker för att berätta om deras syn på aktuell näringspolitik i stort och i synnerhet de delar som berör SME-företag.

Läs intervjuerna med partiledarna

Viktiga prioriteringar för små och medelstora företag

Alla företag har börjat som små. De flesta företagen började som en idé hos en driven entreprenör. Ett risktagande där ingen på förhand visste om idén skulle bära eller brista. En del av oss har satt hus och hem i pant och inte ens kunnat ta ut lön vissa månader. Så går tiden, några företag växer och blir stora multinationella bolag medan andra förblir mindre.

Prioriterade frågor

Svenskt Näringslivs SME-kommitté verkar för bättre villkor för små och medelstora företag i syfte att stärka det privata näringslivets konkurrenskraft, en stark privat äganderätt, näringsfrihet och en väl fungerande marknadsekonomi. De prioriterade sakfrågorna vi arbetar med uppdateras löpande.

Stärkt matchning och flexiblare arbetsmarknad

Stärkt matchning och flexiblare arbetsmarknad

Företagens vardag blir allt mer global och konkurrensutsatt; inte minst gäller det för små och medelstora företag. Det är i de små och medelstora företagen som de flesta nya jobben skapas. En mer väl fungerande arbetsmarknad är en viktig grundförutsättning för SME-företags konkurrensförmåga. Därtill behöver myndigheter i högre utsträckning ha förståelse och kunskap om SME-företagens förutsättningar. Både matchningen på arbetsmarknaden och incitamenten för att gå från bidrag till jobb behöver stärkas. Näringslivet är dessutom beroende av internationell kompetens som bidrar till företagens utvecklingskraft och samhällets välfärd.

Bättre skatteregler

Bättre skatteregler

Det bästa sättet för staten att trygga framtidens välstånd och välfärd är att underlätta för entreprenörer. På så sätt ökar också skatteintäkterna. Det behövs ett flertal reformer på skatteområdet. Regeringen behöver klargöra att det under kommande år inte ska införas några skattehöjningar eller andra bördor på företagen. De framgångsrika reformerna av entreprenörsskatten (3:12) som har genomförts sedan 2005, med både ökat företagande, jobbskapande och skatteintäkter som följd, bör också fortsätta. Kapitalskatten ska sänkas och rättssäkerheten öka. På den indirekta beskattningens område behövs reformer och likaså måste skatterna synliggöras.

Minska regelkrånglet

Minska regelkrånglet

Företagen behöver ett förutsägbart och kostnadseffektivt regelverk. Det är bättre att företagen får ägna tid åt att utveckla sina affärer än att fylla i blanketter, om än allt oftare digitala. Detta gäller både på nationell och lokal nivå. Sverige bör sluta att överimplementera EU-lagstiftning; detta gör nämligen att de svenska företagen får svårare att konkurrera på den europeiska och internationella planhalvan. Regeringen bör som regel följa rekommendationerna från Implementeringsrådet och Förenklingsrådet. Eventuella avsteg från rekommendationerna ska tydligt motiveras. Konsekvensanalyserna ska bli bättre och Regelrådets mandat stärkas. Vidare bör myndigheterna få i uppdrag att förenkla i sina regelverk och öka servicegraden mot företag.

Offentlig sektor måste underlätta för företag – konkurrens på lika villkor

Offentlig sektor måste underlätta för företag – konkurrens på lika villkor

Många SME är – och ännu fler skulle kunna bli – leverantörer av varor och tjänster till kommuner, regioner och myndigheter. Underlagen och processerna måste därför bli enklare och mer transparenta, så att fler företag får möjlighet att delta i offentliga upphandlingar. Osund konkurrens, där den offentliga parten driver egna bolag inom sektorer som konkurrerar med privata aktörer, måste stävjas. Upphandlande organisationer måste bli bättre på att identifiera anbud med orimligt låga priser, utifrån uppdraget, för att inte riskera att öppna upp marknaden för oseriösa leverantörer som inte uppfyller lagar och regler.

Utbildningar som leder till jobb

Utbildningar som leder till jobb

Att det råder goda förutsättningar för att anställa medarbetare är särskilt viktigt för små- och medelstora företag. En ny medarbetare är en stor investering och förknippat med ett risktagande. Ett väl fungerande utbildningssystem är avgörande för att företagen ska kunna skapa fler jobb. Utbildningarna måste hålla hög kvalitet och relevans samt dimensioneras utifrån arbetsmarknadens efterfrågan. Majoriteten av de nya jobben skapas i små- och medelstora företag och det är där som de flesta gör sitt första insteg på arbetsmarknaden. Därför ska insatser prioriteras på detta område för att hjälpa fler till jobb och samtidigt försörja företagen med behövd kompetens.

Underlätta företagens handel inom och utanför EU

Underlätta företagens handel inom och utanför EU

Internationell handel, genom export, import och investeringar, är avgörande för Sveriges välstånd. Små och medelstora företag har stor betydelse för svensk export då de bidrar till dryga 40 procent av varuexporten (motsvarande 600 miljarder kronor), men trösklarna för att exportera är hög för små företag. EU:s inre marknad, utan hinder för företagen och med en öppen handelspolitik mot omvärlden, är en förutsättning för det svenska näringslivets konkurrenskraft. SME-perspektivet måste bli tydligare, tullar bör avskaffas, tjänstehandeln förenklas och handelsavtal måste konstrueras så att mindre företag kan dra nytta av dem. En större regelsamordning, så kallad harmonisering, mellan EU:s medlemsländer behövs.

Brott och otrygghet

Brott och otrygghet

Brottsligheten kostar svenska företag över 100 miljarder kronor årligen, inklusive direkta och indirekta kostnader. Mängdbrott såsom stöld och skadegörelse är vanligast men
ökningen av bedrägerier och cyberbrott, som har en direkt koppling till organiserad brottslighet, är särskilt allvarlig. Utsattheten för brott hämmar viljan att investera, att anställa och många företagare uppger att de funderar på att lägga ner sina verksamheter just på grund av detta. Nolltolerans mot vardagsbrott och ökad anmälningsfrekvens är viktigt för att förebygga brott och öka förtroendet för rättssystemet. Samarbete mellan polisen, näringslivet och kommunen är avgörande, liksom att skapa en lättillgänglig och välutbildad poliskår med fokus på brott mot företag. Dessutom behövs offentlig statistik (brottskoder) över brott mot företag.

Hållbarhet

Hållbarhet

Att inkorporera hållbarhetsperspektivet i sin verksamhet är idag en självklarhet för alla företagare och näringslivet driver idag den svenska klimatomställningen. Satsningar på hållbara värdekedjor måste kunna gå hand i hand med ökad lönsamhet och konkurrenskraft. Många gröna innovationer har sitt ursprung i SME och dessa företag driver på entreprenörskap inom klimatomställningen. De spelar också en central roll som underleverantörer i allt mer komplexa och globala värdekedjor för hållbara produkter och tjänster. Miljötillståndsprocessen för att göra investeringar i hållbar teknik måste därför effektiviseras. En översyn och reformering av miljöskatternas utformning är nödvändig för att möjliggöra innovationer och investeringar. Sverige måste också agera proaktivt i EU-lagstiftningsprocesser så att de utformas kostnadseffektivt.

Fakta och definitioner

Små och medelstora företag, SME, (Small and medium-sized enterprises) är ett begrepp som ofta används när man talar om små och medelstora företag. En del regler och offentlig statistik utgår från begreppet SME. Begreppet SME definierar företag med ett begränsat antal anställda, omsättning och/eller balansomslutning.

EU kommissionen definierar begreppet SME

EU kommissionen definierar begreppet SME
  • Medelstora företag har mellan 50 och 249 anställda och en årsomsättning om högst 50 miljoner euro eller en årlig balansomslutning om högst 43 miljoner euro.
  • Små företag har mellan 10 och 49 anställda och omsättning eller balansomslutning som inte överstiger 10 miljoner euro per år.
  • Mikroföretag har färre än 10 anställda och högst 2 miljoner euro i årsomsättning eller balansomslutning.

99,9 procent av alla företag är SME

99,9 procent av alla företag är SME

  • År 2023 fanns det ca 1 229 300 företag i Sverige. Av dessa var ca 1 228 000 SME, det innebär att hela 99,9 procent av alla företag i Sverige är SME.
  • Det finns ca 7 200 medelstora företag med 50–249 anställda
  • Det finns ca 41 000 små företag med 10-49 anställda.
  • Det finns ca 260 000 mikroföretag med färre än tio anställda.
  • Det finns ca 919 500 enmansföretag.

Flest jobb finns i SME

Flest jobb finns i SME
  • År 2023 fanns det 3,4 miljoner anställda i privata företag. Av dessa fanns 2,2 miljoner i SME, vilket motsvarar 64 procent.
  • Från 1993 till 2019 skapades 82 procent av nya jobb i företag med färre än 200 anställda. Fyra av fem nya jobb skapas av SME.

SME dominerande

SME dominerande
  • År 2021 stod SME för 60 procent av omsättningen i näringslivet.
  • År 2021 svarade SME för 60 procent av förädlingsvärdet i näringslivet.

Företagen i Svenskt Näringsliv

Storleken på medlemsföretagen i Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer återspeglar väl hur det svenska näringslivet ser ut. Över 98 procent av medlems­företagen är SME. Över 60 procent är mikroföretag med under tio anställda och hela 14 procent av företagen är enmansföretag, det vill säga har noll anställda.

Jens Hedström
Anna Hedensjö Johansson

SENASTE ARTIKLARNA

NYHET — 8 januari 2025

Artaplast årets eldsjäl i Tyresö

Artaplasts vd Helge Steg, tillika ledamot i SME-kommittén, har utvecklat en modell som innebär att personer, ofta med bristande kunskaper i svenska, får en chans att få ett riktigt jobb. I Tidningen Näringslivet berättar han hur.
NYHET — 7 januari 2025

Rekordlåg nivå för nya företag – ett hot mot Sveriges tillväxt

Att nyföretagandet i Sverige når nya bottennivåer är mycket oroande. Om vi vill att Sverige ska förbli en stark entreprenörsnation måste politiken prioritera åtgärder som underlättar, uppmuntrar och stärker företagande, skriver Anna Hedensjö Johansson, SME-expert.
NYHET — 18 december 2024

Arbetet igång i Förenklingsrådet

Förenklingsrådet är tillsatt och har börjat arbeta. Men hur prioriterar rådet mellan alla dessa regleringar som behöver förenklas och förbättras? Och vilka förslag blir först ut att åtgärdas? Frågorna var många när Förenklingsrådets ordförande Kristina Alsér besökte SME-kommittén.
NYHET — 18 december 2024

Konkurrenskraft i praktiken – en företagares vardag

Under året har konkurrenskraft blivit ett politiskt nyckelord. Men för landets små- och medelstora företag är det verklighet varje dag. Det handlar om konkreta förutsättningar som enklare regler, kompetensförsörjning och skatter som gynnar investeringar, skriver Anna Hedensjö Johansson, SME-expert.
NYHET — 17 december 2024

“Vi måste komma ihåg att kratta manegen även för små företag”

Mindre byråkrati, ökat inslag av marknadsekonomiska principer och mer fokus på små och medelstora företag, tillsammans med en satsning på energiförsörjning. Så bör fokus ligga sade näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD) vid ett besök på SME-kommittén.
NYHET — 9 december 2024

Företagarnas krav på utredningen: Stoppa den osunda konkurrensen

Konkurrenslagen behöver bli vassare för att stoppa den osunda konkurrensen. Det menar flera företagare, som nu hoppas att regeringens utredning tar tag i det växande problemet. ”Konkurrensverket behöver tydligare regler och starkare verktyg”, säger Emma Dehmer Unevik, vd för Stockholms Städsystem.
NYHET — 2 december 2024

”Så kan EU bli världsledande på innovation”

Företagen möter fortfarande stora hinder på den inre marknaden, enligt start-up proffset och SME-kommittéledamoten Wadih El-Achkar. ”Vi behöver ett EU som främjar samarbete, inte komplicerar det”, säger han till TN.
NYHET — 27 november 2024

Succén som banade väg för generationsskiften

Arvs- och gåvoskatten slopades för 20 år sedan. Det har lett till att företagens generationsskiften har underlättats avsevärt. ”Det är bara att konstatera att den här reformen verkligen har varit lyckad”, säger skatteexperten Anders Ydstedt.
NYHET — 27 november 2024

Framtidens företag börjar med dagens överlåtelser

Med över 80 000 små och medelstora företag som står inför ett generationsskifte de kommande tio åren, är det inte bara en utmaning utan också en enorm möjlighet för Sverige att stärka sitt företagsklimat.
NYHET — 27 november 2024

SME-företagen: EU måste minska regelbördan – ”Verkar på en global marknad”

Den nya EU-kommissionen måste prioritera konkurrenskraften och minska regelbördan, menar svenska SME-företagare. ”Det är en stor risk att EU blir en försoffad gubbe utanför ett kafé i Berlin eller i Paris”, säger Anders Elfström, vd på produktionsbolaget FILT.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist