För att små företag ska ha en rimlig chans att leverera till det offentliga måste det till förenklingar i upphandlingarna. Det var en av de frågeställningar som företagare i Ronneby framförde när de på ett 9-möte mötte politikerna i dialog om den lokala näringslivsutvecklingen.
Syftet med 9-möten, där politiker och företagare i Blekinge träffas, är att öppna upp för samtal och samverkan, belysa näringslivsfrågor som känns angelägna för de lokala företagen och få en ökad förståelse mellan parternas olika roller och verksamheter.
Distributionsmöjligheter och lagen om offentlig upphandling var två av de områden som diskuterades vid mötet som hölls hemma hos företagaren Per Brunberg, livsmedelsproducent och ägare till Björketorps Gård i Johannishus.
För den lilla livsmedelsproducenten kan det vara närmast en omöjlighet att kunna leverera sina produkter om det inte finns en flexibilitet i förfrågningsunderlaget vid en upphandling. Det kan vara direkt avgörande för den lilla livsmedelsproducenten hur kriterierna ställs i ett förfrågningsunderlag. Att det måste till en ändring var både företagare och politiker överens om. Och det är ingen omöjlighet, det finns flera sätt att underlätta för företagen om viljan finns.
– Att bryta ut delar i en upphandling gör det lättare för oss småföretagare att konkurrera prismässigt med de större leverantörerna. Bygg upp ett centrallager dit vi kan leverera våra produkter så kan vi vara med i matchen, sa Peter Fransson som driver Äggagården i Edestad AB tillsammans med sin fru Anna-Lena Fransson.
Teo Zickbauer (S) menade att det finns intresse från politikernas sida att hitta vägar som förenklar upphandlingsreglerna för att möjliggöra för fler små aktörer att vara med i ett anbudsförfarande.
– Regelverket finns där och det måste vi förhålla oss till, men det finns ett intresse och engagemang politiskt att kunna hitta vägar och lösningar för att förenkla och möjliggöra för företagen, sa Teo Zickbauer.
Erik Ohlson (V) fyllde i:
– Allting i samhället är reglerat, sedan är det bara frågan på vilken nivå? Tittar man på reglerna i en offentlig upphandling så finns det saker som man behöver justera. Hur mycket ska vi gynna det lokala eller det inhemska och hur mycket ska man gynna den fria marknaden? Det gäller att hitta balansen.
Turismnäringen var ett annat område som diskuterades. Blekinge har en stor potential att utveckla sin turismnäring men det gäller att kommunerna samarbetar mer och hittar gemensamma lösningar för att det lokala näringslivet på de små orterna och på landsbygden ska kunna överleva, menade Anna-Lena Fransson, Äggagården i Edestad AB.
– Blekinge har en enorm potential när det gäller turismen. Här gäller det att vara rädd om det vi har och satsa hållbart. Skärgården och kusten är en tillgång som vi måste nyttja bättre i turismsammanhang och de initiativ med satsningar på kajakleder och båtleder är mycket positiva, sa Anna-Lena Fransson.
Kopplat till turismnäringen belystes även vikten av att rusta upp befintliga cykelleder. Flera sträckor på cykellederna är i så dåligt skick att de inte längre är farbara.
– Bygg ut cykellederna och satsa på cykelturism, är Per Brunbergs direkta uppmaning till politikerna.
Nils Ingmar Thorell (L) efterlyste i sammanhanget bättre samordning mellan kommun och stat.
– Det finns ett problem när vi pratat om att bygga ut cykellederna och det är finansieringsfrågan. Det behövs en bättre samordning mellan kommunernas finansiella ansvar och statens ansvar när det gäller utbyggnader av cykelvägnät, sa Nils Ingmar Thorell.
Hur krångliga regelverk kan hindra företagens tillväxt och utveckling var en annan fråga som togs upp och som politikerna lovade ta med sig.
– Förenkla regelverket för oss småföretagare. Företagsamheten i Sverige hade kunnat öka lavinartat men det går inte för allt myndighetskrångel och regelverk som tar tid in absurdum. Hellre många mindre företag som har ett antal anställda än några få stora som ökar sårbarheten. Vi har många gånger exakt samma krav på den lilla företagaren som på den stora, skillnaden är att den lilla inte har de resurserna och tiden att sätta sig in i krångliga regelsystem, sa Per Brunberg.
– Det har kommit upp ett antal frågeställningar av praktisk art här idag som vi tar med oss och som är möjliga att arbeta vidare med på lokal nivå. Men också föra vidare upp i våra organisationer när vi diskuterar samhällsutveckling regionalt och centralt, sa Nils Ingmar Thorell.
Krisztina Andersson