Efter decennier av tystnad är järnmalmsbrytningen i Bergslagen på väg tillbaka, med Nordic Iron Ore i spetsen. Ambitionen är att etablera en modern, miljövänlig gruva där eldrift spelar en central roll, berättar vd Ronne Hamerslag.
På 1970- och 1980-talet upphörde det mesta av gruvdriften i Bergslagen på grund av sjunkande lönsamhet. Idag står Nordic Iron Ore redo att återuppta järnmalmsbrytningen i anslutning till de historiska gruvorna Blötberget och Håksberg, samt det mellanliggande Väsmanfältet. Samtidigt pågår en stor omställning i stålindustrin för att minimera utsläppen av koldioxid. För att omställningen ska lyckas är järnmalmsprodukter med väldigt höga järnhalter en nödvändig beståndsdel, där företag som Nordic Iron Ore med möjligheten att ta fram ett ultra-höganrikat järnmalmskoncentrat, kan bli helt avgörande för att omställningen skall lyckas.
Ambitionen är att etablera en modern, miljövänlig gruva där eldrift spelar en central roll. 2023 ingick de ett avtal med ett amerikanskt bolag som säkrar avsättning för produktionen under minst 15 år.
- Som bergsingenjör är det historiskt att få vara med om att återstarta järnmalmsbrytning i Bergslagen. Men ännu viktigare är att få vara med att bidra till omställningen av stålindustrin. Det vi nu ska göra är en avgörande komponent för en fossilfri stålindustri, säger Nordic Iron Ores vd Ronne Hamerslag.
Blötberget, som är först ut när malmbrytningen ska starta, beräknas vara i drift tidigast mot slutet på 2028. Då ska 3 miljoner ton järnmalm brytas för att anrikas till ett ultra-höganrikat järnmalskoncentrat som sedan ska transporteras med järnväg till hamnen i Oxelösund för vidare transport med fartyg till stålverk i främst Norden och Europa, men även övriga delar av världen.
- Järnmalmskoncentratet kommer ha en genomsnittlig järnhalt kring 69 procent, vilket är väldigt högt med tanke på att den största delen av all världens järnmalmsprodukter ligger kring 60-64 procent järn. Det är på 2030-talet som en stor brist på järnmalmsprodukter med höga järnhalter, dvs på 67 procent och högre, kommer uppenbara sig på riktigt, så vi ligger rätt bra i tid, fortsätter Ronne.
Totalt väntas organisationen direkt eller indirekt engagera drygt 300 personer. I skrivande stund är de 8 personer i företaget, exempelvis geologer, miljötekniker, ekonomichef, logistikchef men även ett antal konsulter inom främst miljö- och geologi.
Svensk industri ligger långt fram i gröna satsningar och det finns en stor global efterfrågan på den typ av järnmalm som Nordic Iron Ore ska utvinna. Många pratar om omställningen och om grönt stål, men Ronnes förhoppning är att fler också ska förstå förutsättningarna för produktionen och av att det tillverkas i Sverige.
- Snart kommer alla exempelvis behöva miljövänliga elbilar, men hur tror gemeneman att de nödvändiga batterimetallerna och stålet till den bilen blir till? Som det ser ut nu kommer vi vara beroende av Kina. För att inte bli det behövs mer svensk ansvarsfull gruvbrytning av de metaller vi behöver. Det räcker inte med att alla pratar om det, möjligheterna och förutsättningarna för produktion i Sverige måste då också finnas där, säger Ronne.
- Om jag får efterfråga något från politiken och myndigheterna så står kortare och mer förutsägbara tillståndsprocesser högt upp på önskelistan. Vi har tidigare fått vänta länge på förlängningen av ett tillstånd, vilket har orsakat förseningar och kostnader för verksamheten som hade kunnat undvikas. Om vi inte hade behövt lägga tid och resurser på att förbereda för olika alternativa utfall hade vi kunnat investera direkt i verksamheten, fortsätter han.
I september blev Nordic Iron Ore medlem i Gruvornas Arbetsgivareförbund inom Industriarbetsgivarna och bolaget har under en längre tid redan varit medlemmar i Svemin, som båda är arbetsgivar- respektive branschorganisation inom Svenskt Näringsliv.
- Det är jättekul att bygga upp ett nytt gruvbolag på vitt papper. Men det är en stor utmaning att pappret är just vitt. Därför är det en stor fördel att ta del av ett medlemskap där ramar för exempelvis anställningsform och pensioner och försäkringar redan finns och är framförhandlande för att gälla vår bransch, säger Ronne.
Medan Industriarbetsgivarna ger trygghet i arbetsrättsliga frågor, så gör medlemskapet i Svenskt Näringsliv och Svemin också att Nordic Iron Ore kan vara med och påverka förutsättningarna för branschen och företagandet i stort. Där bevakas deras intressen i samband med exempelvis utveckling av policys och lagar i Sverige och inom EU.
- Det är viktigt ur ett globalt konkurrens- och omställningsperspektiv. Vi måste vara en stark röst och kunna vara säkra på att våra frågor drivs framåt och på ett bra sätt, avslutar Ronne.
MedlemskapOmställningEnergiförsörjningTillståndsprocesser