Den privata konsumtionen faller. Sverige går in i en lågkonjunktur. Svenskt Näringslivs företagarpanel i Gävleborg visar att företagens förväntningar inför framtiden försämrats. Chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt besökte Gävle för att samtala med lokala företagare om det tuffa konjunkturläget.
– Hushållen är rekorddeppiga, och företagare kämpar för sin överlevnad. Företagen i Gävleborg tvingas nu avstå från planerade investeringar och minska sin personalstyrka för att överleva den kommande lågkonjunkturen, säger Sven-Olov Daunfeldt.
I Svenskt Näringslivs företagarpanel har ett stort antal företag i Gävleborg möjlighet att svara på frågor om det ekonomiska läget. Undersökningen har gjorts under januari månad 2023 och ger därför en helt färsk nulägesbild av hur företagen utvecklats det senaste året och hur de ser på framtiden.
– Vi ser att 24 procent av företagen i Gävlebor gör bedömningen att de kommer att ha en lägre försäljningsvolym om tolv månader än de har i dag. 21 procent tror att de kommer att ha färre anställda om ett år, och 25 procent ser en risk för varsel eller uppsägningar i verksamheten det kommande halvåret. Det är riktigt tufft, för många, säger Sven-Olov Daunfeldt.
Lotta Schenkel från Konditori Lido var en av de företagare som deltog under dagen. Hon delar Sven-Olovs bild.
– Vi har dragit i handbromsen och gjort allt vi kan. Men vi behöver få det utlovade energistödet och människor måste fortsätta komma hit och fika. Råvarumarknaden måste också stabiliseras, så att vi har en chans att hinna rätta in oss. Om kostnaderna fortsätter att dra iväg måste jag ha framförhållning och eventuellt varsla för säkerhets skull, säger Lotta Schenkel.
Konjunktur - Sveriges ekonomiska läge