NYHET14 december 2022

Lågkonjunktur och elkris slår hårt på Lottas företag och anställda

Lotta Schenkel äger tre fikaställen i Gävle. Efter flera år med enorma krav och utmaningar börjar hon bli väldigt trött. ”Vi är ganska slutkörda, även om vi stöttar varandra. Det har under väldigt lång tid handlat om att hitta lösningar för att överleva”, säger hon.

Kaféer har enligt Lotta Schenkel tidigare klarat sig bra i kristider, men nu är hon inte lika säker på att hennes bransch står stadigt.Foto: Privat

Konditori Lido, Böna café och Café Berggren. Alla tre ställen drivs av Lotta, Konditori Lido sedan 13 år tillbaka. Aldrig någonsin har hon varit med om något liknande som de senaste årens tuffa utmaningar.

– Under pandemin behövde vi inom serviceyrken stå i frontlinjen, vi kunde inte jobba hemifrån. När pandemin väl lättade kom kriget och energikrisen. Och nu kommer råvarupriserna öka. Igen.

Företaget har lagt om sin produktion till tider då elen är billigare. Med ett rörligt elavtal har höjningarna slagit hårt och det är inte bara elen som skenat i pris.

– Jag räknar med en kostnadsökning på cirka 100 000 kronor per månad framöver och då är inte nya hyror eller löneavtal med i beräkningarna. För att få in den summan och med den marginal vi har i dag behöver vi sälja cirka 20 000 bullar mer än de 5 000 som vi säljer i dag varje månad, säger Lotta.

Råvarupriserna gör att Lotta och hennes personal precis gjort en ny råvarukalkyl för att förhoppningsvis kunna ta igen kronorna på sikt.

– Vi behöver göra detta för att täcka alla kostnader. Nu ska socker höjas med hundra procent i januari och socker inkluderas i mycket av det vi använder, som marsipan, sylt, mandelmassa och mycket mer.

Lotta berättar att kaféer tidigare klarat sig bra i kristider, men att hon nu inte är lika säker på att hennes bransch står stadigt.

– Som jag känner nu kommer vi att ta oss igenom detta om det inte sker något mer drastiskt. Vi har dragit i handbromsen och gjort allt vi kan. Men vi behöver få det utlovade energistödet och människor måste fortsätta komma hit och fika. Råvarumarknaden måste också stabiliseras, så att vi har en chans att hinna rätta in oss.

Smäll på smäll har det blivit och naturligtvis påverkar det Lotta och hennes personal. Hälsan tar stryk och orostankarna blir allt fler.

– Jag går hos en psykolog, annars hade jag inte klarat av det. Jag måste få verktyg för att klara vardagen. Jag vet att många mår dåligt och vi har en företagspsykolog dit alla anställda kan gå vid behov. Det är en stor räddning. Har du även mycket hemma, vilket de flesta av oss har nu, plus att det blir ansträngt på jobbet kan det vara svårt att hålla isär gränserna och reda ut vad det är du blir trött av.

Än så länge upplever Lotta att kunderna är förstående för att de tvingats höja priserna. En bulle som strax innan pandemin kostade 23 kronor kostar i dag 33 kronor. Även kaffet har en smärtgräns för både kunden och kaféet.

­ – Jag tror att pandemin ändå gjorde att många förstår värdet av småföretag bättre än innan. Jag hoppas verkligen att människor fortsätter att unna sig fikastunder hos oss, både privata och företagskunder. Det ger oss en möjlighet att överleva. Jag hoppas innerligt att allt går att hålla i gång.

Åtgärderna som hittills vidtagits:

  • Mer nattarbete när elen är billigare.
  • Minskad volym på vissa produkter i stället för prishöjning.
  • Prishöjning på vissa produkter.
  • Minskat sortiment.
  • Löpande råvarukalkyl.
  • Tuffare prisjämförelse bland leverantörer.
  • Tajtare schemaläggning, men kunna ge bra service och ha personal som mår bra.
  • Urkoppling av el som ej är nödvändig.
  • Återhållsamhet på både större och mindre investeringar.
  • Företagspsykolog.
  • Pausat ombyggnad och underhåll.
  • Håller Böna Café stängt under vinterhalvåret
ElpriserKonjunkturFöretagarfrågor
Skriven avMaria Eremo
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist