Multi Challenge i Östersund är ett av Sveriges största nöjescenter. Sommarmånaderna med början i maj brukar vara den tid när företaget får intäkter för hela året. Men som en följd av coronakrisen prövas nu hela verksamheten och företagets ekonomichef är kritisk till hur stöden har utformats.
Multi Challenge är ett nöjescenter med något för alla. I den 5 500 kvadratmeter stora lokalen finns Boda Borg, laserhall, gokart, vandrarhem och mycket annat. Nöjescentret har närmare 100 000 besökare per år. Dessutom bygger företaget ut ytterligare 1 200 kvadratmeter med bowling och restaurang och har haft en stor framtidstro. Företagets ekonomichef Nicklas Edin berättar att coronakrisen därför slog till som en chock och stoppade i princip hela verksamheten.
– Januari och februari var två ovanligt bra månader för oss, men i mars tappade vi mellan 85-95 procent av omsättning. Det var en total tvärnit. Under maj månad brukar vi ha mellan 20-25 skolklasser från Norge på besök, men av förklarliga skäl har ingen kommit denna säsong, säger Nicklas Edin.
För att hålla företaget över vattenytan har han försökt skära i alla kostnader där det varit möjligt. Nöjescentret håller stängt vardagar och har endast öppet på helgen. Trots att hela personalstyrkan har korttidspermitterats står företaget med stora fasta kostnader som ska betalas trots uteblivna intäkter. Nicklas Edin berättar att de stöd som presenterats hittills har varit helt nödvändiga för att Multi Challenge ska överleva krisen, men att de kunde ha haft en större flexibilitet.
– Permitteringar och hyresstöd har varit väldigt viktigt. Men när det kommer till omställningsstödet träffar det lite snett för oss. Vi har vår absolut största omsättning under semestermånaderna mellan maj och september. Omställningsstödet baseras på fasta kostnader för mars-april och inte på den minskning av omsättning vi kommer att ha under de avgörande månaderna. Det får till följd att omställningsstödet inte motsvarar den förlust av inkomster vi brukar ha under dessa viktiga månader och som ska räcka för hela året, säger Nicklas Edin.
Nicklas Edin säger att marginalerna i branschen är väldigt små och att om krisen fortsätter även efter sommaren kommer det att krävas direkta och större kapitaltillskott i form av stöd om verksamheten ska kunna överleva.
– Det är där vi riskerar att hamna om krisen fortsätter, till sist går det inte att spara mer. Vi fortsätter dock att blicka framåt, för det kommer en tid efter krisen hur mörkt det än ser ut. Det gäller dock att vi och andra företag med oss fortfarande finns kvar när samhället återgår till det normala, avslutar Nicklas Edin.
Corona