När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt.
Det är markägare i fjällnära skog i Västerbottens inland som har fått rätt i mark- och miljööverdomstolen. Detta är andra gången de fått rätt, men mark- och miljödomstolens dom överklagades av Skogsstyrelsen. Enligt mark- och miljööverdomstolens dom ska ägaren kompenseras för den skog som skyddas genom avverkningsförbud.
Skogsägaren Marie Simonsson i Jämtland är glad att domen har kommit.
– Om staten anser att skogen, eller för den delen åkermark, är värdefull och bör skyddas bör den också lösas in eller bytas mot motsvarande mark. Som företagare måste jag ta hänsyn till tre hållbarhetfaktorer, sociala värden, miljö och ekonomi. När staten tar bort brukanderätten utan att ge ekonomisk ersättning sätter miljöfaktorn den ekonomiska faktorn ur spel, säger Marie Simonsson.
Den rättsliga processen har pågått under flera års tid och osäkerheten för skogsägarna har varit stor. Trots att skogsbruket har utvecklats mycket positivt de senaste årtiondena, inte minst tack vare utvecklingen av certifieringssystem har ingen varit fri från risken att få sin skog skyddsklassad av olika anledningar. Skogsstyrelsen har fram till den 9 juni 2020 på sig att överklaga domen till Högsta domstolen.
– Min magkänsla är att domen kommer att överklagas till Högsta domstolen, då den är så principiellt viktig. Förhoppningsvis kommer Högsta domstolen också fram till samma tydliga slutsats. Sedan har vi frågan om nyckelbiotoper, vilket är ett vanligt förekommande problem i Jämtland, avslutar Marie Simonsson.
Skogen och äganderätten