Tänka fritt är stort men tänka rätt är större. Så står det på Uppsala universitets huvudbyggnad. Thorild, som detta citat härrör från, syftade enligt uppgift inte på att tänka moraliskt riktigt, utan snarare logiskt. Om detta må de vise diskutera, men det här med att tänka – och göra – rätt är värt att begrunda även för oss som inte nödvändigtvis är professorer i teoretisk filosofi.
Att göra rätt kan handla om att följa lagar och regler, men också att handla på ett sätt som är moraliskt och etiskt riktigt. Givetvis är det sistnämnda både subjektivt och kulturellt betingat. Vad som är moraliskt rätt i Älghult behöver inte vara fallet i Dhaka. Men ibland sammanfaller det säkert.
Var vi än befinner oss så kommer din tänkta handling att vara rätt enbart om du gör saker i rätt ordning. Aldrig så välmenande gärningar, metoder eller åtgärder kan gå åt skogen om man gör fel sak först. Vi har några aktuella exempel.
Ett nästan övertydligt sådant handlar om vår infrastruktur. Ordet potthål lär bli ett av vinterns mest använda substantiv. Nu, inte minst på grund av vårt inträde i Nato, börjar det förberedas panikartade insatser för att lappa och laga våra vägar och järnvägar. Och detta istället för att, i rätt ordning, underhålla efter hand. Som vi gör själva med våra hus. Resultatet är att det kommer bli väldigt dyrt och troligtvis lite dåligt. För företagen är den dåliga infrastrukturen ett elände när leveranser och pendling försvåras.
Var vi än befinner oss så kommer din tänkta handling att vara rätt enbart om du gör saker i rätt ordning.
Ett annat exempel handlar om arbetskraftsinvandringen. Där har lönegolvet satts till 34 000 kronor/månad, vilket faktiskt är högre än minimilönerna i ett antal kollektivavtal. Argumentet är att det finns gott om bidragsberoende personer som är arbetslösa i landet som kan ta jobben. Och ja, i teorin skulle de ibland kunna det. Men, åtgärden sker i fel ordning. Först borde bidragstaken justeras, så att det blir lönsamt att ta ett jobb. Samt kanske andra åtgärder i den riktningen. Efter att det fått verka ett tag – då kan man se över arbetskraftsinvandringens principer, men först då. Företagen kan inte tvinga folk att söka jobb hos dem, nu blir de istället utan personal. Fel ordning kan således stjälpa de bästa avsikter.
Även på det kommunala planet finns det exempel på detta. Många kommuner tar till exempel fortfarande ut tillsynsavgifter årligen fastän de inte gör någon tillsyn vissa år. För vem annars hade det varit okej att skicka en faktura utan att leverera en vara eller en tjänst? Inte för företagen i alla fall, vi kan lätt gissa vad som hade hänt då. Så här är det inte bara fel ordning – det är faktiskt ingen ordning alls.
Ett nyckelord här är konsekvensanalyser. Inför varje beslut om en ny lag, regel eller något annat som påverkar andra i större omfattning så gäller det att ta på sig schackglasögonen och försöka tänka flera steg framåt i förväg. Ingen är ofelbar och vi kan inte förvänta oss att allt blir rätt och riktigt vid första försöket i alla sammanhang, men vi kan och bör förvänta oss långsiktighet och respekt för både medborgarnas och företagarnas villkor och situationer. Väljer man att vara smart, grundlig och lägga krut på att analysera olika scenarier så undviks de flesta misstagen.
Så har för övrigt företagare och entreprenörer alltid jobbat.
Ulrica Bennesved
regionchef Svenskt Näringsliv Kalmar län