21 procent av företagen i Kalmar län överväger nu varsel inom ett halvår. 23 procent förväntar sig minskade försäljningsvolymer, 26 procent minskade investeringar och 16 procent ett minskat antal anställda. Detta visar Svenskt Näringslivs företagarpanel, som regelbundet mäter företagens framtidsutsikter i Kalmar län.
Den senaste mätningen, som genomförts under januari månad, ger en dyster bild av läget bland Kalmar läns företag. Det är bland annat den höga inflationen och Riksbankens snabba räntehöjningar har skapat en tuff situation för både hushåll och företag. Svenskt Näringslivs senaste konjunkturuppdatering visar att Sverige kommer befinna sig i lågkonjunktur under de kommande två åren. Hushållen kommer att dra ned konsumtionen kraftigt, arbetslösheten kommer att stiga och BNP förväntas falla med hela 1,6 procent under 2023.
– Vi har väldigt tuffa tider framför oss. Arbetslösheten i Kalmar län ligger redan nu alldeles för högt. Att 21 procent av företagen i länet nu överväger varsel tyder på att arbetslösheten kommer att öka ytterligare. Det kommer att bli svårt för många, säger Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar län.
Det finns en risk att vi står inför en både djup och långvarig lågkonjunktur.
– Vi får signaler från medlemsföretag om deras oro för framtiden i stort sett dagligen. De höga elkostnaderna och att återbetalningen av de flaskhalsavgifterna med för tar tid späder på problemen. Konjunkturens nedgång börjar redan synas i konkurser och rekonstruktioner. Även branscher som brukar ha en uthållighet i kriser är nu drabbade eftersom köpkraften bromsat in, något som vi exempelvis kunde läsa om i Tidningen Näringslivet (LÄNK) nyligen. Både företag och hushåll behöver därför positiva nyheter nu. Kostnadstrycket måste dämpas, fortsätter Ulrica Bennesved. https://www.tn.se/arbetsmarknad/25562/nya-rekord-i-varsel-gatt-fort-de-senaste-veckorna/
Lä hela artikeln i Barometern den 12 februari
Ulrica Bennesved, regionchef Svenskt Näringsliv Kalmar län
Konjunktur - Sveriges ekonomiska lägeFöretagarpanelenKonjunktur