Politiker pratar ofta om hur skattepengarna ska fördelas, men sällan om hur de skapas.
Kronoberg sjuder av företagsamhet. Runt om i vårt vackra landskap kämpar mer än 20 000 företagare varje dag med att få sina verksamheter att växa, gå runt eller överleva. De skapar jobb åt sig själva, åt sina 64 000 anställda men också åt otaliga poliser, sjuksköterskor, lärare, läkare, och alla andra vars lön betalas av skattemedel. Politiker talar ofta om vad de villa använda skatterna till. Sällan talar de om hur resurserna har skapats; i privata företag, som växer, anställer och producerar nya varor och tjänster.
För varje ny person som anställs i ett privat företag betalas det i snitt in skatt som skulle kunna betala för två nya förskoleplatser, eller åtta förlossningar. 100 nya anställda skulle kunna betala för 38 gymnasielärare. Kronobergs 20 000 företagare skulle kunna bidra med så mycket mer. Om alla skulle anställa en enda person till skulle det offentliga få in mer än 1,5 miljarder kronor.
Nu behövs det nya reformer och åtgärder. Vi på Svenskt Näringsliv har en mängd förslag
Och då är skattepengarna bara en bieffekt. Företagens stora nytta syns i medarbetarnas lönekuvert, i butikernas hyllor och på alla de tjänster som utövas av människor runt om i hela vårt land.
Kraften i Kronobergföretag är stor, men i dessa tider räknas utvecklingen tyvärr inte i plus utan i minus för många företag. Coronakrisen har slagit hårt mot många företag. Vissa branscher drabbas ännu hårt av restriktioner och rekommendationer. Det slår hårt, mot ekonomin och mot jobben, men också direkt mot vår gemensamma välfärd.
Nu behövs det nya reformer och åtgärder. Vi på Svenskt Näringsliv har en mängd förslag, både på nationell nivå och lokal. Företagen i Kronoberg kommer att vända den negativa trenden, men med goda villkor och rätt förutsättningar kommer det att gå betydligt snabbare. Vill vi ha välfärd av högsta klass måste vi också ha ett företagsklimat i världsklass.