Svenskt Näringsliv är angelägna om att skattepengar används så effektivt som möjligt. Vi är också angelägna om att företagen ska ha förtroende för den offentliga upphandlingen och vilja lägga anbud, skriver Johnny Rönnfjord och Ellen Hausel Heldahl i Smålandsposten.
”Även om upphandlingschefen gör att bra jobb och försöker göra sitt bästa, blir situationen ohållbar om inte alla attesterande chefer anser att de behöver följa regelverket. Det är en fråga för den högsta ledningen i kommunen att prioritera en organisation som på ett effektivt sätt kan hantera de 3 miljarder som kommunen årligen spenderar på inköp. Vi påminner om att Svenskt Näringsliv tagit fram en guide kring hur kommuner kan arbeta effektivare med upphandling och på så sätt skapa ett bättre företagsklimat.
Genom att aktivt jobba med inköpsanalyser och att implementera kategoristyrning, en metodik för inköp, har Svenskt Näringsliv uppskattat besparingspotentialer till mellan 5–15 procent. Under 2023 genomförde regeringen en översyn av den nationella upphandlingsstrategin. Den visade att inriktningsmålet och åtgärderna fortfarande är relevanta, men att måluppfyllelsen är låg i kommunerna. Enligt regeringen har inte en majoritet av kommuner en tillräcklig styrning för att åstadkomma potentiella produktivitetsförbättringar samt hantera korruption, försörjning- och hållbarbetsrisker. Detta är självklart allvarligt.”
Ovan är ett utdrag ur Johnny Rönnfjords och Ellen Hausel Heldahls debattartikel i Smålandsposten, som finns att läsa i sin helhet här.
Johnny Rönnfjord är näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Kronoberg och Ellen Hausel Heldahl är upphandlingsexpert på Svenskt Näringsliv.