Färre svenska bär i butikshyllorna, ökad konkurrens från friplockare och utländska aktörer som inte följer svenska regelverk. Det är några av konsekvenserna som lönegolvet har inneburit för bärbranschen. Ännu är ingen lösning i sikte och frågan är vem som ska plocka våra svenska bär nästa sommar.
Sedan lönegolvet för arbetskraftsinvandringen har införts i Sverige har konsekvenserna drabbat många branscher, men kanske speciellt bärbranschen. Antalet ansökningar om att få anlita thailändska bärplockare har mer än halverats för 2024 och hur det kommer att se ut i framtiden är det ingen som riktigt vet. Finns det inga som vill plocka de svenska bären så måste fler bär importeras, vilket kommer att leda till att sylten kan bli rekorddyr.
– Det kommer att bli dyrare för konsumenterna, men det slår också hårt mot den svenska bärbranschen. Det skapar en osäkerhet men också neddragningar på sikt. De stora löneutgifterna för oss kommer vi att se först nästa år så konsekvenserna har vi inte riktigt sätt än, säger Andreas Fall, VD på Danica Foods i Lycksele.
Utan tillgång till utländska bärplockare, i samma utsträckning som förut, så måste branschen hitta andra lösningar. Kan man få ut svenska skolelever som jobbar under sommarmånaderna eller pensionärer?
– Vi måste hitta pragmatiska lösningar. Bärplockarna kommer hit för att de vill jobba. Under några få månader kan de tjäna ihop en eller två årslöner när de är här och plockar. Men det är viktigt att det finns regler så att de känner sig trygga. Framför allt gällande arbetstiderna så att det är skäligt, så att de inte blir utnyttjade. Samtidigt vill många av dem jobba mycket eftersom de kan tjäna bra med pengar, säger Andreas Fall.
En annan konsekvens av det nya regelverket är att de svenska företagen måste konkurrera mot utländska bolag som saknar regelverk. Dessutom en växande andel friplockare där löner många gånger betalas ut svart och där deras jobbförhållanden inte alls är reglerade.
Även Anders Vestin, bärhandlare på Frostab i Arvidsjaur är inne på samma linje.
– Det handlar om politikernas okunskap om branschens förutsättningar. Konsekvenserna blir att antalet friplockare kommer att öka. Hos oss jobbar bärplockarna inte om det är dåligt väder men de kan i stället jobba en lördag om solen skiner. De jobbar på ackordslöner med garanterad minimilön så det är motiverade för dem. Här kan de tjäna 1000 kr om dagen, ibland mer än så, vilket är betydligt högre än i Thailand.
Det återstår att se hur det kommer att bli nästa sommar i de svenska skogarna. Färre ansökningar i kombination med hårdare krav från myndigheterna har påverkat en hel bransch och i slutändan även konsumenten som kommer att få betala ett dyrare pris för sylten i matbutiken.
– Inför nästa år så måste vi ha en lösning. Vi måste kunna få hit arbetskraft som vill jobba. Annars får vi inga svenska bär. Bären går ju inte till fryshuset av sig själv. Det måste vi få hjälp med, avslutar Anders Vestin.