”Även ett företag som handlar globalt är beroende av ett fungerade lokalt företagsklimat. I våra undersökningar framgår att både Malmö och Lund tappar i konkurrens med andra svenska kommuner. I slutändan påverkar det konkurrenskraften för företagen där”, framhöll Johan Dalén på ett seminarium med Industrinätverket i Malmö.
Johan Dalén, Svenskt Näringslivs regionchef för Skåne, deltog under fredagen i en paneldebatt tillsammans med näringslivscheferna i Lund och Malmö om företagsklimatet i regionen. Debatten arrangerades av Industrinätverket, en företagshub med mål att stärka svensk industri genom att tillföra kompetens och gott affärsmannaskap.
Under en timme diskuterades allt från de höga elpriserna och dess påverkan på industrin i Skåne, till det enorma rekryteringsbehov som finns inom flera branscher. Skånska företag behöver anställa 10 000 yrkesarbetare om året, men endast en bråkdel av dessa utbildas av gymnasieskolan och yrkesvux. Industrin har ett särskilt stort rekryteringsbehov. Under samtalet framgick att både Malmö och Lund gör ansträngningar för att fler elever ska söka sig till yrkesutbildningar. Samtidigt framgick att kommunerna inte är tillräckligt strukturerade i sitt arbete och att kommunernas näringslivsavdelningar inte gör tillräckligt för att lindra företagens största tillväxthinder – kompetensbristen. Kommuner bygger nya gymnasieskolor för de högskoleförberedande programmen centralt i stan medan yrkesutbildningar hänvisas till äldre lokaler på industriområden långt från andra gymnasieelever.
Från publiken ställdes flera frågor och riktades uppmaningar om behovet att fler företag tog emot Praoelever och APL-platser. Även om näringslivet gör stora insatser kunde det konstateras att ännu mer behöver göras.
Många frågor som påverkar företagens konkurrenskraft beslutas på nationell nivå. Men Johan Dalén underströk att även företag med världen som marknad utgår ifrån en kommun.
– Även ett företag som handlar globalt är beroende av ett fungerade lokalt företagsklimat. I våra undersökningar framgår att både Malmö och Lund tappar i konkurrens med andra svenska kommuner. I slutändan påverkar det konkurrenskraften för företagen i dessa kommuner, framhöll menade Johan Dalén.
Med bakgrund i Dagens Industris artiklar om industriföretag som upplever sig oönskade i Malmö fanns det gott om frågor att diskutera. Inte minst behovet av och ansträngningarna för att locka till sig nyetableringar.
– Nyetableringar är alltid bra för en kommun! Samtidigt ser vi att kommuner i sin iver att locka till sig nya företag glömmer bort de befintliga. Att förmå alla de företag som finns på orten att växa och utvecklas skapar fler jobb – och större skatteintäkter – än nya etableringar, sade Johan Dalén.
De flesta företag är tätt knutna till den platsen de startade och verkar på. De uppdaterar sina affärsmodeller, men gör i grunden ofta samma sak som när de startade. Det föder också kluster och samarbeten med kringliggande företag.
– Om ett tongivande företag lämnar orten tar den också med sig decennier av kunskap och bryter upp fungerande samarbeten. Det innebär att det inte bara är de jobben som det flyttande företaget tar med sig som försvinner utan också jobb från kringliggande företag, sade Johan Dalén.
Erik Ageberg