Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
Som Malmöbo har jag både i rollen som företagare och boende vid flera tillfällen på senare tid utsatts för brott. Inom en fjortondagarsperiod drabbades både min privatbostad och mitt företag av inbrottsförsök. Den ökande brottstrenden är tydlig, även om den relativiseras av många journalister och opinionsbildare.
Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare. Som entreprenör tar man stora risker, och det finns aldrig någon garanti att man får tillbaka de pengar som man har satsat. Om vi vill att folk ska våga utveckla nya företag och idéer måste vi kunna lita på att rättssamhället kan skydda oss från brott och bedrägerier.
Jag är bland annat medgrundare till en verksamhet som bygger på att kunderna gör många små kortköp på nätet. Det är en hälsosam affärsmodell, men den har på senare år drabbats av en stor mängd småskaliga bedrägerier. Det handlar huvudsakligen om beställningar som görs med stulna kreditkortsuppgifter.
Trots att vi har data på vilka gärningsmännen är och var de huserar kan polisen inte ta i ärendena då kreditkortsbedrägerier under 50 000 kronor inte utreds, även om den totala summan av alla bedrägerier sedan länge överskridit detta belopp.
Till detta kommer en betydligt större utgift. Bedrägerier på ett par hundra kronor styck hade vi kunnat absorbera, men i samband med att bedrägeriet handläggs av kortinnehavarens bank måste vi också betala en avgift på runt 1500 kronor. Företaget som levererade varan måste också kompenseras. Ovanpå på detta kommer den tid som vår ekonomipersonal måste lägga på att administrera ärendet. Sammantaget kan ett bedrägeri på ett par hundralappar kosta många tusen kronor. När denna typ av bedrägerier ökar blir de ekonomiska konsekvenserna snabbt ohållbara.
Det finns olika tekniska lösningar för att minska problemen, men dessa gör det också krångligare för hederliga kunder att handla. Digitala företag, som vårat, har tillräckligt med data för att identifiera de förövare som ordningsmakten inte lagför. Det är lätt att förutse utvecklingen som det kan skapa. Många företag tar helt enkelt bort möjligheten att handla från postnummerområden där det begås många bedrägerier.
Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Att hederliga människor som bor i bedrägeriintensiva områden utestängs från att kunna handla är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat.
Detta är en djupt problematisk utveckling, som inte bara drabbar oss företag. En fungerande ordningsmakt är en grundpelare för att stabilt och välmående samhälle.
Henrik Jönsson, serieentreprenör i Malmö
Säkerhet