Hur botar man kompetensbrist samtidigt som man jobbar för integrationen i samhället? Under Arbetsgivardagen i Västerås berättade Charlie Eldh, vd för Flens Byggelement, om sin resa när han anställde nyanlända i sin fabrik.
När Charlie Eldh, blev vd för Flens Byggelement för fem år sedan var företaget rätt nedgånget. Men efter Eldhs krafttag, tillsammans med en ökande bostadsproduktion, började efterfrågan och produktion växa. Likaså gjorde behovet för mer personal. Styrelsen ville utöka produktionen till att även vara igång på helgen men Eldh insåg snabbt att det antagligen skulle komma att bli svårt att hitta folk.
Kort därefter fick han ett besök från Arbetsförmedlingen vilket ledde till ett samarbete. Tolv nyanlända män med erfarenhet från byggindustrin fick komma på ett studiebesök i fabriken. När deras enorma kunskap och entusiasm för arbetet visade sig anställdes hela gruppen som ny helgpersonal.
När Eldh frågade gruppen om de skulle vara villiga att åta sig arbete i fabriken hade de bara en fråga.
– Får vi börja imorgon?
Ingen av männen kunde svenska i början. Kort efter de anställts upptäckte den ordinarie personalen att de nyanställda började dyka upp på arbetsplatsen även på sin lediga tid. Det förbryllade veckopersonalen. Men männen förklarade att de hoppades kunna lära sig lite mer svenska om de även var i fabriken under veckorna, med den svensktalande personalen.
Tillsammans med Flens kommun startade Flens Byggelement en svenskutbildning för att snabbare integrera de anställda. Eldh konstaterade att det finns kulturella skillnader, både mellan länder och även olika företagskulturer. Målet med utbildningen blev att deltagande skulle lära sig grundläggande svenska, facktermerna nödvändiga för arbetet och lära sig om de svenska kulturella värderingarna.
Som mest har Flens Byggelement haft 30 nyanlända anställda hos sig. Idag är de mellan 20–25.
Charlie Eldh menar att göra detta är inte alltid lätt. Det var en annorlunda utmaning och ett socialt åtagande.
– Det har inneburit högre tryck på det administrativa arbetet och det finns alltid risker när man rekryterar. Men det har belönat sig på flera sätt.
Både Flens kommun och Arbetsförmedlingen har båda varit nöjda med initiativet. Dessutom har många som jobbade på Flens Byggelement redan innan integrationsprojektet varit stolta över att få varit med och bidra.
Charlie Eldh såg också snart en annan positiv aspekt av att ha anställt männen. Tryggheten av männens jobb och sedermera integration i Flens samhälle gav positiva effekter för deras familjer. Barnen presterade bättre i skolan och männens fruar fick också snabbt jobb.
Eldh menar att det inte funkar när politiker eller myndigheter vill bestämma hur integrationsprocessen ska se ut när det är företagen har bäst möjlighet till att utforma en process som fungerar. Precis som Flen Byggelement gjorde.
Integration