I början av september gick yrkes-EM av stapeln i Gdansk, Polen. I år representerades yrkeslandslaget av 22 ytterst skickliga ungdomar från hela landet. Målet med yrkeslandslaget är att lyfta och synliggöra yrkesutbildning och yrkesskicklighet. Det är ett sätt att visa unga de möjligheter som kan spira ur utbildningar och yrkesval.
Årets yrkes-EM resulterade i åtta medaljer för det svenska yrkeslandslaget. En av medaljörerna är Love Dahl som kammade hem silvret i yrkesgrenen kock.
Berätta Love, hur känns det att ta hem ett silver för Sveriges räkning?
– Helt fantastiskt och jag är väldigt stolt över min insats. Det är en speciell känsla att tävla, väl på plats är det tre väldigt intensiva dagar och innan dess en lång uppladdning. Förberedelserna drar i gång tre månader innan, då får vi ta del av de moment som väntas komma under EM. Det blir lite av ett tomrum när man tävlat klart och kommer hem då man levt och andats tävling under en så lång tid. Sedan jag kom hem har jag mötts av många glada hejarop, det är kul.
Du började tävla redan under din studietid, kan du berätta vad tävlandet betytt för dig?
– Ja, det stämmer! Jag började tävla under gymnasiet och var lyckligt lottad att ha många lärare som både stöttade och pushade mig. Tävlandet har varit en stor del av min utveckling som kock. Det är alltid kul med en utmaning, man lär sig saker om matlagning men också om sig själv. Det är ett utmärkt tillfälle att finslipa metoder och skicklighet.
Love studerade en yrkesutbildning, restaurang- och livsmedelsprogrammet på Åva gymnasium i Täby. Företag runt om i landet flaggar om den rådande kompetensbristen och svårigheten att rekrytera. Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät visar att den utbildningsnivå som de svenska företag efterfrågar allra mest är just yrkesutbildning.
– Jag kan starkt rekommendera att gå en yrkesutbildning. Redan fyra månader in på min utbildning fick jag ett jobb inom branschen. En av många fördelar med yrkesutbildningar är att man är väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden. Jag har länge haft ett intresse för matlagning men trodde inte som yngre att det var något jag en dag skulle sysselsätta mig med. I slutet av högstadiet blev jag tipsad om yrkesprogrammet restaurang- och livsmedel. Jag har alltid tyckt om att vara kreativ och jobba praktiskt, därför kändes yrkesprogrammet som en självklarhet för mig. Jag kunde tidigt knyta kontakter i den bransch jag i framtiden ville vara verksam inom, det blev en trygghet. Under gymnasiet fick jag stipendiet ”Framtidsdraken” vilket fram till detta silver är det största som hänt mig i min karriär. Att som ung tilldelas en sådan utmärkelsen är verkligen sporrande.
Kockar har länge varit en av de mest efterfrågade yrkesgrupperna på arbetsmarknaden.
– Jag tror att branschen behöver bli bättre på att fånga upp ungdomar och ett möjligt tillvägagångssätt tror jag faktiskt är möjligheten att delta i tävlingar. Tävlingar är ett bra sätt att skapa incitament att vilja utvecklas och klättra inom branschen. För mig var det avgörande, jag fann en passion och insåg storheten i matlagning.
Yrkeslandslaget