När julmarknaden på Lundellska skolan i Uppsala ställdes in tog eleverna bakom Torg UF på sig uppdraget att arrangera en digital upplaga. Under hösten har de arbetat hårt med att bygga upp en egen hemsida för försäljning och marknadsföring av andra företagares produkter. Nu blir hemsidan en perfekt plattform för skolans julmarknad.
Bakom Torg UF står fyra drivna ekonomielever från Lundellska skolan i Uppsala. Medan Olle Tham axlar rollen som VD och försäljningschef, är David Gezelius marknadschef, Tage Edlund ekonomichef och Connor Butler produkt- och hållbarhetschef. Istället för att se virusutbrottet som ett hinder har de anpassat sin affärsidé efter rådande förutsättningar.
– Vi insåg att traditionella säljtillfällen inte skulle bli av under UF-året och funderade på alternativa lösningar. Genom att erbjuda marknadsföring och en hemsida för nätbaserad försäljning kan vi hjälpa andra UF-företagare att nå ut till sina målgrupper, berättar Olle.
Medan UF-företagares produkter säljs via Torg UF:s hemsida, sker marknadsföringen gentemot önskade målgrupper med hjälp av Facebookannonser. Idén väcktes under elevernas första möte med sina rådgivare, entreprenörerna bakom “årets UF-företag i Uppsala län 2019”, Bivaxfabriken UF.
– Våra rådgivare inspirerade oss och hjälpte oss vidareutveckla vår affärsidé. De kom exempelvis med förslaget om att erbjuda våra tjänster också till andra småföretagare och hjälpte oss med hemsidan, berättar David.
Det är noga utvalda aktörer som kommer att synas på Torg UF:s hemsida. Produkter som erbjuds ska vara hållbara, både vad gäller miljö och sociala aspekter. På Ung Företagsamhets hemsida hittar de intressanta affärsidéer från hela landet.
– När vi hittar företag som passar vår hållbarhetsprofil tar vi kontakt och erbjuder våra tjänster. Nyss mottog vi en prototyp från ett UF-företag i Malmö vars produkter vi ska sälja, berättar Tage.
För att i ett tidigt skede kunna satsa mer resurser på företaget har entreprenörerna bakom Torg UF också tillverkat och sålt egna produkter.
– Vi har tillverkat egna bivaxljus och bryggt 150 liter äppelmust av frukt från närområdet. Intäkterna kan återinvesteras direkt i företaget utan att vi behöver ta av vårt riskkapital. Den egna försäljningen har också vart ett bra sätt att illustrera hur hemsidan fungerar, berättar David.
Många sena kvällar har gått åt för att göra hemsidan startklar. Nu ger arbetet utdelning. Mellan den 10 och den 12 december står Torg UF som värd för en digital upplaga av Lundellska skolans julmarknad.
– Skolans julmarknad är en stor tradition och ett viktigt säljtillfälle som det vore synd för oss elever att gå miste om. Eftersom vår affärsidé består i att hjälpa andra företag nå ut till sina kunder såg vi detta som ett bra tillfälle att visa vad vi kan åstadkomma med vår marknadsföring, berättar David.
Produkter från totalt femton UF-företag kommer kunna klickas hem via Torg UF:s hemsida. På deras Instagramkonto publiceras filmklipp om företagen och deras produkter.
– På det här sättet kan UF-företagen nå fler än vad de skulle gjort på den traditionella julmarknaden. Samtidigt är det ett bra tillfälle för oss att marknadsföra våra tjänster, kommenterar Olle.
På Torg UF upplever de att arbetsuppgifterna och samarbetet fungerar mycket bra. Den problematik de hittills har stött på har de haft liten möjlighet att påverka.
– Vi är i stor utsträckning beroende av att andra UF-företag har färdiga produkter att erbjuda. Det tar dock ett tag från det att elever formulerat sina affärsidéer tills dess att de har färdiga tjänster och produkter som vi kan sälja och marknadsföra. Det är egentligen först nu som saker börjar hända! berättar Olle.
Ytterligare en utmaning ligger i att nå ut till andra UF-företag och på ett klart och tydligt sätt förmedla vad deras marknadsföringstjänst innebär.
– När vi säger att vi marknadsför via sociala medier tror många att vi lägger upp bilder på vårt Instagramkonto. Det verkar vara många som inte riktigt vet vad annonsering på sociala medier faktiskt innebär, berättar Olle.
Utmaningarna tycks inte vara avskräckande, snarare tvärtom. Målen för UF-året är många, däribland att etablera ett brett kontaktnät, hjälpa så många företag som möjligt och bli en eftertraktad företagspartner. Därtill vill de bidra till att sprida budskapet om Ung Företagsamhet till en bredare krets vidare.
– UF är den roligaste kursen vi har haft. Vi utbildas i entreprenörskap och får en första inblick i vad det kan innebära att driva företag! tillägger Connor.
Under hösten har de fått mersmak på företagandet. De har alla siktet inställt på att driva företaget vidare som aktiebolag efter UF-årets slut.
– Ung Företagsamhet har gett oss möjlighet att välja en ny väg. Istället för att följa det traditionella spåret och gå direkt från gymnasiet till universitetet, får vi lära oss att skapa värden på ett nytt sätt, kommenterar Olle.
Med julmarknaden snart i backspegeln riktas fokus mot att vidareutveckla företaget och att bli ännu bättre.
– Julmarknaden blir som ett kvitto vi kan ta med oss när vi fortsätter leta nya samarbetspartners, avslutar Olle.