Tips på hur du kan undvika bluffakturor eller vad du kan göra när du väl har upptäckt att du fått en.
Sex heta tips för att undvika bluffarna i sommar kommer från Per Geijer, Säkerhetschef på Svensk Handel.
Under sommaren är fakturabedragarna extra aktiva samtidigt som många i den ordinarie personalen är lediga. Svensk Handel har tagit fram sex tips för att inte bli lurad av bluffakturor.
– Nu börjar högsäsongen för bluffakturor och då gäller det att vara lite extra vaksam, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
1. Ta fram en uppdaterad leverantörslista över företagets samtliga godkända leverantörer.
2. Acceptera inte fakturor, eller påstådda avtal, från företag som inte finns på leverantörslistan.
3. Förbered ett standardbrev där okända fakturor bestrids och avtalsunderlaget efterfrågas. Det kan semesterpersonalen använda för att undvika att bluffakturor går till inkasso och Kronofogden.
4. Instruera personalen att aldrig acceptera någon form av inspelning via telefon samt att inte ingå några avtal under semesterperioden. Samtliga sådana ärenden kan vänta till efter semestern.
5. Visa personalen hur de hittar blufföretag på Svensk Handel Varningslistan. - http://www.svenskhandel.se/Varningslistan/
6. Ladda ner Varningslistans nya app med pushfunktion, även i semesterpersonalens mobiltelefoner
Vi frågade också våra egna medlemmar vad de har råkat ut för och vilka tips som de kan dela med sig av från verkligheten.
Anna Skinnargård från Hudvårdssalongen i Forshaga säger att hon har fått mycket bra hjälp av Förenade bolag. Hon säger; - ”Det är sorgligt att en sådan här tjänst ska behövas egentligen, men har man råkat ut för dessa blufföretag känns det tryggt att veta att man får hjälp att bestrida ärendet”.
Cay Samuelsson från ICA Nära Glava tycker det är bra att tala om när ett samtal börjar, att man ber dem vänta lite, så att man bara ska starta inspelningen av samtalet. Då brukar samtalet avslutas snabbt och Cay säger avslutningsvis till alla företagare, ”ge er aldrig”.
SäkerhetSvenskt Näringsliv