Vi befann oss relativt högt upp och utsikten var makalös. Mitt bland träden på Mt. Rwenzoris sluttningar i Uganda – där stod jag tillsammans med en entreprenör, en kaffeodlare. De grönklädda bergsluttningarna vi såg där borta, det var Kongo. Det här måste vara en av de vackraste platserna jag varit på, tänkte jag.
Det var en regnig dag i januari när jag klev in på Svenskt Näringslivs kontor i Malmö för en intervju. Inte kunde jag ana att jag nästan två år senare skulle befinna mig i Uganda och prata svenskt kaffe och entreprenörskap med kaffeodlare. Löfbergs har tillsammans med flera andra familjeägda kaffeföretag i Europa startat International Coffee Partners (ICP). Tillsammans jobbar de med utvecklingsprojekt som ska ge ökad produktion, högre kvalitet och bättre levnadsstandard för kaffeodlarna. Ett projekt är aktivt i Uganda och jag fick äran att besöka vissa av kaffeodlare som ingår i projektet när jag var i krokarna för mina studiers räkning. Utan tvekan det bästa företagsbesöket jag gjort under min tid på Svenskt Näringsliv.
Min fältstudie i Uganda är avslutad. Alla kurser på Masterprogrammet i globala studier är avslutade. Min uppsats är skriven. Jag är klar. Vad ska jag göra nu? Dags att söka jobb. Det är dags att möta arbetsmarknaden. Efter lite googlande inser jag snabbt att det ändå är en del som inte får ett kvalificerat jobb efter examen. Jag har oroat mig för just detta under studietiden. Tänk om jag kommer vara en av dem?
Jag blev inte sjuksköterska, socionom eller ingenjör. Tänk om ingen kommer att vilja anställa mig? Enligt SCBs långsiktiga prognos om utbildning och arbetsmarknad råder det överskott på arbetsmarknaden på utbildade inom det samhällsvetenskapliga området. Enligt samma prognos från SCB är efterfrågan på personal inom vård och omsorg stor och den kommer att öka. Jag borde såklart ha blivit sjuksköterska. Då finns det jobb. Jag har läst nationalekonomi och globala studier. Vad blir man ens då för något egentligen?
Jag har dock fått lära mig att de som jobbet under studietiden och fått en fot in på arbetsmarknaden, har en fördel efter examen. Vilken tur att jag är en av dem. För vissa jobb krävs det såklart att man har en viss examen. Men för min del så har jag mina extrajobb att tacka för att jag faktiskt till slut hade flera erbjudanden att överväga nu när jag var klar. Jag vet inte heller vad man blir när man läser globala studier men jag vet att det är lättare att få jobb efter studierna om man redan har en fot in på arbetsmarknaden.
Svenskt Näringsliv började som en praktikplats, blev mitt första relevanta sommarjobb efter kandidatexamen och ett extraarbete under masterstudierna i Göteborg. Det började med en intervju i Malmö. Det slutar med en krönika från Uganda. Mitt nästa steg blir ett fellowship på UNICEF i New York. Jag börjar där och sen får vi se. Jag är i alla fall inte särskilt orolig längre.
Hanna Fjellström, före detta studentmedarbetare, Svenskt Näringsliv område Väst (Västra Götaland, Värmland, Jönköping och Halland)
Svenskt Näringsliv