Jonas Hamlund driver två restauranger i Sundsvall. Efter en lång kamp för att genomleva pandemin tvingas han nu varsla all sin personal.
I tre år har Jonas Hamlund drivit restaurangerna PingPong och Bloco i Sundsvall. Som för så många andra har 2020 varit ett extremt ansträngande år. PingPong är en restaurang med större fokus på företag, grupper, bröllop och catering, där har det varit tufft hela våren och de tvingades ha sin verksamhet stängd mellan juni och september. Bloco, som lever mer på spontana restaurangbesök, har varit öppen som vanligt.
– Emotionellt var det kanske som mest tufft i våras, när ingen visste hur länge det skulle pågå. Över sommaren kunde vi tanka lite kapital, och vi återfick en del hopp även om vi var extremt trötta efter våren då vi jobbade mycket. Samtidigt såg prognoserna för en andra våg positiva ut då, säger Jonas Hamlund.
Hösten började sedan helt okej. För att kunna ha öppet anpassade de sin verksamhet så att alla regler och restriktioner följdes.
– Jag skulle säga att de flesta i branschen har ansträngt sig till det yttersta för att corona-anpassa. Våra miljöer är säkra.
Alkoholstoppet från klockan 22 och Stefan Löfvens presskonferens om åtta-personersgränsen blev spiken i kistan för Jonas Hamlunds verksamhet.
– När regeringen om och om igen kommunicerar att det är livsfarligt att gå på restaurang så har vi inte längre någon möjlighet att bedriva vår verksamhet. I praktiken stänger de ned oss, och denna gång i 3,5 månad då alkoholstopp gäller till utgången av februari, säger han.
– Jag förstår att det måste göras drastiska åtgärder. Och vi har och vill verkligen stötta de åtgärderna. Men jag anser att mycket blir missriktat. Hela branschen är, och har varit sedan i våras, beredd att ta sitt medborgerliga ansvar. Det skeva blir när några få branscher ska ta det ekonomiska ansvaret med kultur, idrott och horeca i toppen, särskilt när vi jobbar stenhårt för att anpassa och ställa om verksamheten.
I våras använde sig PingPong och Bloco av korttidspermitteringar för att klara krisen. Men efter bara någon vecka så valde de att inte fortsätta med det.
– Korttidspermitteringar är bra för att kunna bromsa en kort period, men håller inte över tid. De är framförallt ett löntagarstöd som dock har hjälpt oss att behålla nyckelpersoner i vår verksamhet. Dessutom är reglerna fyrkantiga och mer anpassade för branscher med tydlig långsiktig orderingång. Vi styr sällan vår efterfrågan, så korrekta kalkyler är svårt. Restauranger passar inte in i mallen. Stöden skapar rädsla för att göra fel, säger han.
Jonas Hamlund har konkreta förslag till såväl staten som kommunen:
– För det första att vara proaktiv istället för reaktiv. För cirka 260 000 personer inom hotell, restaurang och café är spelplanen tom, och alla famlar i mörker. Med restriktioner måste det komma lösningar, nu är det ett genant sätt att bedriva politik. Hyressubventioner samt till exempel ersättning per tom stol/rum är både ett direkt och riktat stöd, säger han.
Corona