NYHET1 juli 2024

Årets SM-vinnare: ”Alger är framtiden”

Gralg UF: Från skolbänken till SM-guld med alger som framtidens gödsel.

Bakom årets SM-vinnare i Ung Företagsamhet finns Charlie Arby, Emmy Berggren, Magnus Lissbrant och Arvid Distner. Alla fyra tog precis studenten från Naturprogrammet på Donnergymnasiet i Göteborg. Under gymnasiet valde de till kursen i Entreprenörskap som sedan ledde till bildandet av Gralg UF och en guldmedalj på SM i maj.

Gralgs idé har varit att visa algernas potential att snabbt producera biomassa och binda koldioxid. Detta har de gjort genom att skapa ett klimatpositivt och organiskt gödsel från alger. Alger innehåller de ämnen växter behöver för att frodas vilket gör dem till ett bra gödselmedel.

Hur kommer man på en idé som denna?

Vi identifierade jordbruket, och specifikt konstgödsel, som en stor utsläppskälla och som har negativa konsekvenser för både klimatet och jorden. Vi började därför leta efter hållbara alternativ. Charlie hade sedan tidigare ett stort intresse för alger, vilket ledde till att vi började spåna om det kunde användas som substitut, vilket vi till slut landade i.

För närvarande bygger vi en pilotanläggning för att odla alger i större skala, vilket är ett avgörande steg för att vi ska kunna utvärdera effektiviteten i anläggningen och näringsinnehållet i gödslet

Ni är ganska unika genom att vinna SM utan att ha sålt för en krona?

Ja, det kan man säga. Det har däremot varit många som velat köpa och vissa ville till och med börja investera under SM. Vårt UF-år har gått ut på att prata med experter, hitta finansiärer och testa konceptet. Vi har bland annat odlat alger hemma med hjälp av vatten från utgående reningsverk för att undersöka om vår idé ens är genomförbar.

För närvarande bygger vi en pilotanläggning för att odla alger i större skala, vilket är ett avgörande steg för att vi ska kunna utvärdera effektiviteten i anläggningen och näringsinnehållet i gödslet. Anläggningen förväntas kunna producera cirka 1 kg alger per vecka, vilket i sig inte är så mycket jämfört med vad vi sedan hoppas på, men det är en viktig milstolpe för att testa projektets potential. För att sedan skala upp och komma upp i de volymer som jordbruket behöver behövs mycket vatten, men det är det ju egentligen ingen brist på med tanke på Sveriges flera hundra reningsverk som man kan använda.

Vad har varit svårast?

Det är många som vill hjälpa till och det är alltid någon som känner någon som känner någon

En stor utmaning har varit att hitta mark att odla på. Det var många steg bort men vi lyckades till slut få till ett samarbete med Älvstranden genom en kontakt som i sin tur hade kontakter. Under årets gång har vi också haft en algforskare som rådgivare vilket har varit till stor hjälp. Det var bland annat hon som gav oss våra första alger och var en del i att vi våga satsa på idéen som ett proof of concept för framtiden även om vi inte skulle få några försäljningsintäkter under UF-året.

Har ni tips till andra som vill starta UF-företag?

Våga satsa på idéer, tänka stort och kontakta olika personer och använd andras nätverk. För oss har det varit avgörande att vi vågat be om hjälp och att vi dragit nytta av den goodwill som andra vill ge ett UF-företag. Det är många som vill hjälpa till och det är alltid någon som känner någon som känner någon. Slutligen är det också viktigt att engagera sig fullt ut, att läsa på och verkligen brinna för konceptet, då kommer det vara mer bekvämt och lättare att svara på frågor på tävlingar.

Hur ser framtiden ut för Gralg? 

Just nu är det fullt fokus på samtalen med potentiella finansiärer, på pilotprojektet och att bli ett AB. På lång sikt hoppas vi på att skala upp produktionen och etablera oss som en viktig aktör inom hållbart jordbruk. Alger är framtiden.

Oavsett utgången har vi redan fått värdefulla erfarenheter och ett utökat nätverk som kommer vara till stor nytta i framtiden. I sommar blir det nog inte så mycket ledighet, just nu tävlar vi i EM i Ung Företagsamhet som avgörs i början på juli.

Stort lycka till säger vi!

NyföretagandeUng Företagsamhet
Skriven avAnna Sundin
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist