Trots anpassningar, gedigna smittskyddsåtgärder och stora utomhusytor fick inte de svenska nöjesparkerna öppna under säsongen 2020. För Skara Sommarland har det inneburit allvarliga ekonomiska konsekvenser, uteblivna sommarjobb för 500 ungdomar och att nästan hälften av de fast anställda varit tvungna att sägas upp. ”Vi är i en situation där vi haft, och fortfarande har ett näringsförbud”, konstaterar Janne Nilsson vd på Skara Sommarland.
Skara Sommarland är ett av Västsveriges stora besöksmål och en del av koncernen ’Parks and Resorts’ där bland annat Gröna Lund och Kolmården också ingår. Anläggningen i Skara består av 45 attraktioner och är uppdelad på ett vattenland, tivoliland samt en tillhörande större camping. Under säsongen har dock ingen av verksamheterna varit öppna.
Vanligtvis anställs 500 säsongsanställda, främst ungdomar från närområdet, till en mängd olika roller i parken. Under 2020 fick inga ungdomar denna möjlighet, samtidigt som nästan hälften av alla fast anställda varit tvungna att sägas upp.
Vi är i en situation där vi haft, och fortfarande har ett näringsförbud
— Vi är i en situation där vi haft, och fortfarande har ett näringsförbud. Då vi räknas som tivoli styrs vi av tillståndet för offentlig sammankomst där begränsningen varit satt till 50 personer. Det har slagit hårt mot såväl oss som hela bygden. Totalt sett har vi räknat fram att skatteeffekten bara för Skara kommun har minskat med drygt 4 miljoner kronor, berättar Janne Nilsson.
Janne berättar att Sverige är det enda landet i EU som inte infört någon form av undantag för att nöjesparkerna ska kunna ha öppet.
— Ser vi till andra länder så har man infört undantag för att nöjesparkerna ska kunna öppna. Finland är ett bra exempel som redan i april fattade beslut om att undanta deras nöjesparker och de har i stort samma lagstiftning som oss här i Sverige.
Avsaknaden av ett sådant undantag har skapat stora underskott för landets nöjesparker.
— Vi hade inom koncernen en buffert och kunde därför i början täcka upp med eget kapital, men det räcker inte. Det tog slut efter ungefär 3 månader och efter det har vi lånat oss till resten. Med en fast omkostnadsbudget på ungefär 500 miljoner så är det svårt att ha en buffert som är stor nog för en pandemi…
Inför nästkommande säsong är det främst osäkerheten som hotar Skara Sommarland och landets övriga nöjesparker. Hur kommer nästa år se ut? Och vad kommer man få tillåtelse att göra?
— Vi öppnar ju varje år trots att vi inte vet om folk kommer komma till oss eller ej, men får vi inte öppna så får vi svårt att finansiera vår verksamhet. Man behöver inte vara ekonom för att förstå att om man inte har några intäkter så blir det konkurs.
Den 1 december presenteras den första delen av utredningen ’Uppdrag att analysera möjligheterna för fler smittsäkra arrangemang’, där nöjesparkernas förutsättningar är en del. Förhoppningen från Skara Sommarland är att man ska komma ifrån den raka 50-gränsen och jobba med en modell anpassad efter en anläggnings kapacitet.
— Vi har gjort en utredning och då har vi kommit fram till att vi hade kunnat ta emot 6000 personer om dagen på ett säkert sätt
— Vi har gjort en utredning och då har vi kommit fram till att vi hade kunnat ta emot 6000 personer om dagen på ett säkert sätt. Skulle vi följa Danmarks regler, där principen är 4 kvadratmeter per person, så hade vi kunnat ha 100 000 personer i parken. En vanlig dag sommardag har vi mellan åtta och tio tusen besökare, avslutar Janne Nilsson.
CoronaStödåtgärderlagstiftning nöjesparker