I veckan arrangerades vårens arbetsgivardagar i Västra Götaland. Denna gång i Mölndal, Borås och Vara. Arbetsgivardagen är en halvdag fylld av information, samtal och nätverkande för arbetsgivare och personalansvariga.
Flera experter från Svenskt Näringsliv var på plats och höll intressanta och matnyttiga föredrag. Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert, pratade om hur lönesättning kan fungera som ledarskapsverktyg och gav sina bästa medskick.
- När man jobbar med lönen ska man inte ha bråttom, man måste alltid börja med att fundera igenom varför man vill förändra lönesättningen i företaget. Vad är det man vill uppnå och vad har man för syfte? Därefter kan man börja prata om hur man ska jobba med lönen, säger Edel Karlsson Håål.
Beata Hammarskiöld, expert på arbetsgivarsamverkan, pratade om det nuvarande läget i avtalsrörelsen och vad förhandlingarna innebär.
- Det viktigaste att ta med sig är att förstå vad industrinormeringen innebär. Det är industrin som sätter märket som resten av arbetsmarknaden sedan ska följa. Detta eftersom industrin är den del av arbetsmarknaden som är internationellt konkurrensutsatt. Förståelsen för märkets betydelse är därför av yttersta vikt, säger Beata Hammarskiöld.
Anna Bergsten, expert på arbetsgivarfrågor, var också på plats och höll ett föredrag om hur du hanterar psykisk ohälsa på arbetsplatsen.
- Arbetsgivare spelar en stor roll i att förebygga psykisk ohälsa bland medarbetare på sina företag. Men det är också viktigt att förstå att arbetsgivaren inte bär allt ansvar. För att veta mer specifikt vad som ligger inom ditt ansvarsområde vill jag tipsa om att höra av dig till arbetsmiljöexperten på din medlemsorganisation. Där finns mycket experthjälp att få om osäkerhet skulle uppstå, säger Anna Bergsten.
I Kvänum var även polismyndigheten i Skaraborg på plats och informerade företagen om polisens arbete med näringslivet. Susann Haggren, näringslivspolitiks rådgivare med speciellt fokus på brott och otrygghet var också på plats och berättade om IT-relaterad brottslighet. Handfasta tips och råd gavs ut för hur företag ska minska risken för att bli utsatta för brottslighet och vad företagen ska tänka på om man blir utsatt för brott, både på internet och på den fysiska arbetsplatsen.
Arbetsgivardagen är utformad utifrån ämnen som efterfrågas av våra medlemsföretag. Tillsammans med våra experter får arbetsgivare och personalansvariga tillgång till kunskap och verktyg som är direkt applicerbara i företagens verksamheter.
Arbetsgivardagen kommer att återkomma nu i höst med fler intressanta teman och handfasta tips som kan hjälpa dig i din roll som arbetsgivare eller personalansvarig.
Skriven av: Isak Flink
Arbetsgivardagen