Alla nyckeltal ovan är Svenskt Näringslivs prognos för 2025. För detaljer kring prognossiffrorna, se senaste konjunkturrapport från Svenskt Näringsliv.
Index, historiskt medel=100
Att förstå företagens syn på det ekonomiska läget är avgörande för att kunna göra träffsäkra prognoser om den framtida konjunkturutvecklingen. För att beskriva stämningsläget bland företagen på ett lättöverskådligt sätt har Svenskt Näringsliv utvecklat en ny Näringslivsindikator, som bygger på svaren från de frågor som återkommande ställs i Företagarpanelen.
Diagrammet ”Näringslivsindikatorn” tillsammans med de underliggande tidsserierna som ligger till grund för indikatorn. Sedan slutet av 2022 har indikatorn legat på nivåer under det historiska genomsnittet, vilket visar på ett svagare konjunkturläge än normalt. Under första halvåret 2024 ökade indikatorn, främst till följd av ljusare framtidsutsikter hos företagen. De senaste två kvartalen har dock framtidsutsikterna tappat fart, och Näringslivsindikatorn befinner sig fortsatt under historiskt genomsnitt.
Procent av arbetskraften, 15–74 år, säsongsrensade månadsvärden.
Sedan inledningen av 2023 har läget på arbetsmarknaden gradvis försämrats. Sysselsättningen har minskat och arbetslösheten har ökat. I oktober uppgick arbetslösheten till 8,5 procent. Det är en hög siffra i ett internationellt perspektiv.
I början av 2024 syntes tecken på en ljusning på arbetsmarknaden, då företagens framåtblickande förväntningar om antalet anställda ökade. Sedan dess har anställningsplanerna stabiliserats på nivåer i linje med det historiska genomsnittet. Förväntningarna om ett mer positivt arbetsmarknadsläge tycks dock än så länge inte ha realiserats, och det dröjer till en bit in i 2025 innan arbetslösheten faller tillbaka igen.