Svenska företag är överens. Storbritanniens skilsmässa med EU blir dyr. Prislappens storlek återstår att se.
Claes Berglund, Director Public Affairs Stena, konstaterade att … ”bunkringen har börjat”. Sveriges EU-minister Hans Dahlgren vill att Sverige blir bättre på att skapa nya EU-vänner. Vd Jan-Olof Jacke pekade på minskad handel och ökad administration i spåren av brexit.
Det var några ingångar under ett seminarium nyligen.
Brexit påverkar allt ifrån varutransporter, forskningsprojekt till människors fria rörlighet. Det slår mot företag som har verksamhet i Storbritannien eller handlar med brittiska företag eller har underleverantörer där, men också de som har brittiska medborgare anställda i andra länder.
Möbelföretaget Ikea beskrev hur organisationens förberedelser har tagit tvära kast sedan brexitomröstningen 2016.
– Vi väntade på de tidiga och klara beskeden, när vi förstod att de inte skulle komma överförberedde vi oss”, sade Stina Wallström, Director Regulatory Affairs Ikea.
Eftersom Ikea är ett företag som är vana att handla med tredje land, så har man förberett sig på det mesta.
– Vi räknar med trubbel” sade Stina Wallström och förklarade hur företaget bunkrat upp med storsäljarna på de engelska hyllorna. Åtminstone Billy bokhylla kommer det initialt inte råda någon brist på i Storbritannien.
Claes Berglund, Director Public Affairs Stena, berättade att de noterat att oron i Storbritannien ökat under det senaste halvåret.
Han menade att dialogen som företaget haft med brittiska myndigheter under de senaste två åren, varit bra. De brittiska myndigheterna är, liksom rederiföretaget, bekymrade hur det ska fungera efter brexit. Däremot har man inte haft motsvarande kontakt med EU där man ”inte mötts av samma förståelse” och det har inte heller funnits någon att prata med initialt.
Trots alla de omedelbara problemen som väntas uppstå i samband med brexit var de närvarande storföretagen eniga om att det inte är de kortsiktiga utmaningarna som är svårast att hantera.
– Om ett år har vi löst de initiala problemen, köerna på vägarna är borta, sade Claes Berglund och pekade på att de långsiktiga konsekvenserna av brexit, där en av EU:s största medlemsländer lämnar, är det allvarligaste.
Vd Jan-Olof Jacke pekade på Storbritanniens roll som ”vetenskaplig hub” och att EU tappar flera toppuniversitet när Storbritannien lämnar unionen.
BrexitBrexit