Det försämrade säkerhetsläget i världen måste få effekter på hur lärosätena hanterar sin inre säkerhet. Det är allvarligt om samarbete mellan företag och lärosäte inte kommer till stånd eller avbryts på grund av oro kring lärosätenas säkerhetsrutiner.
Lärosätena har det yttersta ansvaret för att förhindra otillbörlig spridning av känslig teknik. Slutsatsen i Riksrevisionens granskning (RiR 2023:20), att lärosätenas säkerhetsarbete och mognad i säkerhetsfrågorna varierar, stämmer överens med Svenskt Näringslivs erfarenhet. De stora universiteten har avdelningar med tiotal anställda medan de mindre högskolorna har en bråkdel av det. Trots skillnad i kapacitet ska alla lärosäten, stora som små, utföra lika högkvalitativa säkerhetsprövningar i enlighet med lagstiftningen – och därtill hinna följa alla de senaste utvecklingarna i ämnet.
Svenskt Näringsliv ser ett behov av kunskapshöjning och ökat ansvarstagande från universitetsledningarna för att respektive lärosäte ska kunna avgöra vilken typ av säkerhetsarbete som krävs i verksamheten. Mot denna bakgrund ställer sig Svenskt Näringsliv positivt till förändringen som föreslås i promemorians avsnitt 7.1 och 7.2.