Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) omfattar all import från utanför EU (samt Norge och Schweiz) av järn och stål, aluminium, cement, gödsel, vätgas och energi. Systemet kommer framöver med stor sannolikhet gradvis att utvidgas till fler produkter.
CBAM är en viktig del av EU:s politik för att uppnå en koldioxidfri ekonomi till 2050 och syftar till att motverka att minskade utsläpp av växthusgaser inom EU neutraliseras av ökande utsläpp utanför EU. Man vill se till att kostnaderna för utsläppen blir så lika möjligt, oavsett om varorna produceras i EU eller utanför och på så sätt motverka att tillverkning av koldioxidintensiva varor flyttas till länder utanför EU.
En avgift, och krav på importtillstånd, kommer införas 2026. Redan nu föreligger dock en övergångsperiod med rapporteringskrav om produkternas utsläpp.
Ansvaret i Sverige fördelas mellan Naturvårdsverket och Tullverket men informationen om hur systemet är avsett att fungera har kommit sent och är både omfattande och komplex. Därför har Svenskt Näringsliv tagit fram en manual. Den fokuserar på praktiska aspekter av övergångsperioden och pekar på lämpliga steg för företagen att hantera sina nya skyldigheter och integrera dem i sin administration samt att ta hänsyn till dem i sin verksamhet. Men manualen ger även vägledning avseende de krav som kommer ställas från och med 2026.