Välkommen till vårt 2045-talk där vi diskuterar hur tillståndsgivningen behöver utvecklas och reformeras för att understödja vägen till ett fossilfritt samhälle år 2045.
En effektiv och förutsebar tillståndsprocess är en grundläggande och avgörande faktor för att investeringarna som krävs ska kunna realiseras. Regler och myndighetsarbete måste förändras för att stödja, och inte försvåra, de nya satsningarna.
Omställningen till ett fossilfritt Sverige år 2045 är den mest genomgripande förändring av samhället som vi har upplevt sedan den industriella revolutionen. På bred front håller vårt sätt att producera, distribuera och konsumera på att förändras. Det ska dessutom ske på rekordtid där Sverige, EU och världen har satt tidsgränser som såväl länder som företag behöver förhålla sig till.
Sverige ligger internationellt sett mycket långt framme i omställningen. Vår elproduktion är så gott som helt koldioxidfri och vår klimatpolitik är bland världens mest ambitiösa. Svenska företag har under lång tid arbetat med att minska sin miljöpåverkan och har gjort, och planerar att göra, massiva investeringar för att ställa om. Detta ger oss en i det närmaste unik konkurrensfördel i omställningen. Hur tar vi tillvara på den fördelen?
Den 17 december presenterats och kommenteras rapporten Tillstånd till utveckling.
Seminariet modereras av Hanna Stenegren, ansvarig för klimat-, miljö- och energifrågor, Timbro miljöinstitut.
Ytterligare talare tillkommer.