Vi lever i en alltmer digitaliserad kunskapsekonomi. Digitala innovationer har en allt större betydelse för företag och för samhällsekonomi. Det är också så att digitala moment blir allt vanligare i innovationsprocesser. AI-lösningar kan göra att tidskrävande moment kan gå betydligt fortare.
Såväl digitala innovationer som digitala innovationsprocesser innebär dock utmaningar för de immaterialrättsliga skydden. Kan skydd erhållas? Vad innebär i så fall skyddet? Vilka gamla sanningar måste kanske omprövas?
Sverige kan inte på egen hand lösa dessa rättsliga knutar, inte minst eftersom så mycket numera är unionsrätt. Det är dock viktigt att Sverige driver en framåtblickande linje i internationella sammanhang, inte minst inom EU.
Frågorna måste lösas. Det handlar om att ha rimliga lösningar som gör att svensk och europeisk innovations- och konkurrenskraft kan upprätthållas och utvecklas.
Rapporten är en del av arbetet med Svenskt Näringslivs immaterialrättsstrategi. En av de utmaningar som pekas ut i strategin är en ny teknisk verklighet.