Den brottslighet som drabbar svenska företag är ett samhällsproblem – inte ett företagsproblem. Svenskt Näringslivs nya rapport visar hur brottsligheten tar sig uttryck och varför bekämpningen av brott riktade mot företag behöver tas på större allvar. Svenskt Näringsliv kan bland annat visa att:
Det är bara 31 procent av företagen som polisanmäler samtliga brott som de utsätts för. Den främsta orsaken är att en polisanmälan sällan leder till någon åtgärd och att brottet eller brotten inte bedömdes tillräckligt allvarliga.
Svenskt Näringsliv anser att det är viktigt att företagen anmäler alla brott till polisen. Det är avgörande för att både polisen och andra beslutsfattare ska få en bild av hur brottsligheten ser ut, hur den utvecklas och vilka konsekvenser den får, samt förstås för att gärningspersoner ska ställas till ansvar och inte begå fler brott. Om få brott polisanmäls riskerar brottsbekämpningen att bli ineffektiv och att politiska beslut uteblir som skulle göra brottsbekämpningen mer träffsäker.
Svenskt Näringsliv kan också visa att de brott som bidrar till mest otrygghet bland företagen är cyberbrott: 25 procent oroar sig för att drabbas av den typen av brott. Runt 15 procent av företagen oroar sig för att drabbas av snatterier och stölder, bedrägerier och skadegörelse medan tolv procent menar att utpressning, hot och våld hör till de brott som bidrar mest till otrygghet.
Företagens utsatthet för brott och den oro för brott som finns bland företagen, visar att brott mot företag behöver tas på större allvar.
De senaste åren har präglats av ett ensidigt fokus på att bekämpa organiserad brottslighet. Det med rätta då det är systemhotande. Samtidigt behöver även förmågan att bekämpa andra brott prioriteras högre för att värna förtroendet för rättsväsendet som undermineras om det är lätt att komma undan med brott som ses som mindre allvarliga såväl som för att motverka rekryteringen till kriminalitet.
Både mängdbrott och brott kopplat till organiserad brottslighet behöver utredas och bekämpas mer effektivt. Inte minst för att brott mot företag är förknippade med flera allvarliga konsekvenser för både samhälle och företag. Det är också betydelsefullt för att värna det seriösa näringslivet och för ett robust totalförsvar. Satsningar som innebär ett bredare fokus för det brottsbekämpande arbetet ska ses som en långsiktig besparing.