Fr.o.m. 2019 begränsas avdragsrätten ytterligare för ränteutgifter för företag. Detta är baserat på ett EU-direktiv som föreskriver vissa minimikrav för rätten till ränteavdrag. Medlemsländerna ska ha avdragsbegränsningar där storleken på avdraget begränsar sig till en kvotandel av det skattemässiga resultatet. Som tak i direktivet anges 30 procent av skattemässigt EBITDA. Underlaget motsvarar i princip det skattemässiga resultatet före avdrag för värdeminskning och ränta. Direktivet ger dock medlemsländerna utrymme för ett flertal undantag och lättnader från EBITDA-regeln.
När reglerna infördes aviserade regeringen att de ska följas upp inom två år, bl.a. med hänsyn till Sveriges konkurrenskraft. Det är viktigt att de svenska reglerna är konkurrenskraftiga i förhållande till hur andra medlemsländer har implementerat direktivet. Svenskt Näringsliv har därför givit KPMG i uppdrag att undersöka hur direktivet har implementerats i tio andra EU/EES-länder.
Rapporten visar att reglerna har implementerats på olika sätt i de undersökta länderna. Jämförelseländerna har i varierande omfattning valt för företagen mer gynnsammalösningar än Sverige. Det framstår inte som om Sverige har ett lika konkurrenskraftigt bolagsskattesystem som flera andra länder. Detta behöver beaktas vid regeringens uppföljning.