HAR SÄNTS LIVE
Sedan Skolinspektionen bildades 2008 har inriktningen på verksamheten förändrats flera gånger. Sedan ett par år tillbaka utdöms mycket få viten. I stället genomför myndigheten i tilltagande utsträckning så kallade kvalitetsgranskningar – och lämnar rekommendationer som det är frivilligt för skolorna att beakta. Fokus ligger på skolors förutsättningar att bedriva en god undervisning, snarare än på kunskapsresultat.
Nu vill regeringen vässa Skolinspektionens arbete. Uppdraget ska breddas, utifrån ”objektiva kvalitetskriterier”. Men hur mäter man kvalitet? Går det att definiera kvalitet i juridiskt bindande kriterier? Vad säger internationell forskning om skolinspektioners effekter på kunskapsresultaten?
Bidrar Skolinspektionen till att förbättra den svenska skolan? Hur bör Skolinspektionen utvecklas? Eller är myndigheten feltänkt i grunden?
Näringslivets skolforum har bett konsultbolaget Ramboll att granska Skolinspektionens arbete, och jämföra med liknande myndigheter i bland annat Storbritannien.
Med utgångspunkt i Rambolls rapport diskuterar vi Skolinspektionens framtid, med bland annat generaldirektören själv.
Vi bjuder på fika från 09:30. Välkommen!
Helén Ängmo, generaldirektör, Skolinspektionen
Fredrik Malm, skolpolitisk talesperson, Liberalerna
Hector Catasús, affärsområdeschef, Ramboll
Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik, Svenskt Näringsliv
Mia Bernhardsen, chef, avdelningen för näringslivets kompetensförsörjning, Svenskt Näringsliv
Modererar gör Gustav Blix, ansvarig för grundskolefrågor på Svenskt Näringsliv.
Obs: antalet fysiska platser är begränsat, men det går också att följa seminariet digitalt – live eller i efterhand - via vår hemsida.
HAR SÄNTS LIVE