Kommunsektorn i Sverige har ekonomiska problem. Just nu på grund av inflation och lågkonjunktur och på lite längre sikt på grund av demografin. Nyligen fick kommunerna ytterligare ett tillskott av staten i form av högre statsbidrag – som enligt flera bedömare ändå inte är tillräckligt.
HAR SÄNTS LIVE
Men är verkligen mer resurser lösningen på kommunernas problem? Skattetrycket i kommunerna har höjts över tid liksom statsbidragen. Svenskt Näringslivs tidigare analyser visar att kopplingen mellan kostnad i verksamheterna och kvalitet är svag på många områden. Däremot finns en grupp kommuner som över tid förenar hög kvalitet i välfärden med låga kostnader. Enkelt uttryckt ger dessa kommuner bättre valuta för innevånarnas inbetalda skattepengar. Skulle de mindre effektiva kommunerna kunna lära av de bättre finns ett stort utrymme för effektivisering och därmed lösgjorda resurser för kvalitetsförbättringar eller skattelättnader.
Men vad gör då de effektiva kommunerna? Vilka är recepten till framgång? För att besvara den frågan har Svenskt Näringsliv låtit konsultföretagen ”Ensolution” göra en omfattande jämförande studie av ett antal effektiva och ett antal mindre effektiva kommuner. I sammanfattning mynnar resultaten ut i att det handlar om ett systematiskt och målmedvetet arbete som skapar effektivitet. De effektiva kommunerna har inte blivit det av en slump.
För att sammanfatta den studien har Svenskt Näringsliv också tagit fram en kortare skrift – en sorts ”handbok” om man så vill – som är tänkt att kunna användas av kommuner i Sverige i jakten på högre effektivitet och mer värde för skattepengarna.
Båda studierna kommer att lanseras på ett seminarium.
Deltar gör civilminister Erik Slottner (KD), Eva Lindh (S), ledamot i finansutskottet, Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, Christer Lindberg, tidigare mångårig ekonomichef i Solna nu ekonomichef i Nacka, Lasse Johansson (S), ordförande i Kultur och fritidsnämnden, tidigare ordförande i utbildningsnämnden i Kalmar, Oliver Rosengren, riksdagsledamot (M), tidigare kommunalråd i Växjö, och Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv.
Robert Gidehag, Svenskt Näringsliv, modererar.
För fysiskt deltagande är platserna begränsade, först till kvarn gäller.
Bjud gärna med någon som du tror kan vara intresserad.
Varmt välkommen!
HAR SÄNTS LIVE