Sverige har en unik välfärdsmodell med privata utförare inom vård, skola och omsorg men som finansieras av det offentliga. Det innebär att innevånarna i Sverige kan erbjudas mångfald och valfrihet oavsett plånbokens tjocklek. Vi vet också att privata aktörer i genomsnitt levererar lika hög eller högre kvalitet än offentliga utförare och dessutom ofta till lägre kostnad.
Samtidigt är det viktigt att inse att välfärdens marknader är så kallade ”kvasimarknader” som inte fullt ut fungerar som vanliga marknader. De behöver omgärdas av regler och kontroll i större utsträckning. Frågan är hur dagens modeller för detta kan utvecklas för att välfärdsmarknaderna kan fås att fungera ännu bättre.
Professor Magnus Henreksson och Fil Dr Niklas Elert (båda nationalekonomer) har skrivit ”Vinstintresse som samhällsintresse? Vinst, valfrihet och innovation i välfärden.” som utifrån en teoretisk utgångspunkt behandlar den frågan.
Med utgångspunkt i den skriften har Lena Furmark, Välfärdspolitiskt ansvarig vid Svenskt Näringsliv, och Johan Lidefeldt, ekonom vid Svenskt Näringsliv, skrivit rapporten ”Rusta välfärdsmarknaderna för framtiden” - som föreslår en konkret policyagenda.
Dessa två skrifter kommer att diskuteras på ett seminarium.
Magnus Henreksson, professor i nationalekonomi
Niklas Elert, Fil Dr i nationalekonomi
Johan Hultberg, riksdagsledamot (M) i socialutskottet
Patrick Reslow, riksdagsledamot (SD) i utbildningsutskottet
Emelie Värja, chefsekonom SKR
Johanna Adami, vd för Sophiahemmet
Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom vid Svenskt Näringsliv
Johan Lidefeldt, ekonom vid Svenskt Näringsliv
Lena Furmark, Svenskt Näringsliv, modererar.
Seminariet startar 10.00. Kaffe serveras från 09.30.