Svenskt Näringsliv vill att dagens och morgondagens företag ska ha de bästa förutsättningarna att starta, driva och utveckla sin verksamhet. Sverige ska ha högre tillväxt än andra länder och det svenska näringslivet ska växa snabbare än globala konkurrenter. Vi ska bli bäst på kunskap och innovation och attrahera fler investeringar. Sverige ska vara en välfungerande marknadsekonomi med goda relationer mellan arbetsgivare och arbetstagare. Så bygger vi vårt fortsatta välstånd.
Svenskt Näringsliv vill bidra till ett samhälle som fullt ut bygger på principerna om demokrati, rättsstat, äganderätt och näringsfrihet. Det är grunden för en fri företagsamhet som banar väg för ett öppet, hållbart, inkluderande och framgångsrikt samhälle. Ett Sverige som är ännu bättre att leva i, nu och i framtiden.
Älskar du välfärd, trygghet och löneökningar? Då borde du älska tillväxt. Vill du ha mindre koldioxidutsläpp, arbetslöshet och bostadsbrist? Då vill du ha mer tillväxt.
I flera år har Sveriges tillväxt balanserat runt nollstrecket, och när vår ekonomi inte växer kan vi inte genomföra nödvändiga investeringar. För att ekonomin ska börja växa igen behöver våra företag bättre förutsättningar och Sverige behöver ett investeringsklimat som är bättre än i andra länder. Då kan nya jobb skapas och nya satsningar i infrastruktur, försvar och välfärd genomföras.
Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt har gett sig ut i Sverige för att träffa företagen och människorna som får tillväxten att öka.
Sveriges välfärd fungerar tack vare miljoner medarbetare, avancerad teknisk utrustning, tusentals lokaler och ett enormt administrativt maskineri.
Men hela systemet finns tack vare resurserna som våra företag skapar. Utan företag. Ingen välfärd. Och varje timme Sverige jobbar räknas. Det är tack vare de arbetade timmarna, och pengarna de omvandlas till, som vi kan bygga ut välfärden, höja reallönerna, säkra pensionerna, genomföra nödvändiga investeringar och klara klimatet.
I dag har vi lägre årsarbetstid än 22 av EU:s 27 medlemsländer. Om Sverige sänker arbetstiden har vi inte råd att lösa våra största utmaningar.
Årsarbetstid i timmar för anställda (heltid och deltid) delat på 52 veckor, 2022.
En vanlig vecka jobbar svenskar i snitt 38,1 timmar. Omräknat till ett år – med semester, föräldraförsäkring och röda dagar inkluderat – arbetar svenskar 27 timmar per vecka. Bara Tyskland, Österrike, Danmark och Nederländerna har kortare årsarbetstid
-48 000 kronor
Så mycket sjunker BNP per person om Sverige jobbar mindre
En växande ekonomi är avgörande för att Sverige ska kunna göra nödvändiga investeringar i energi, infrastruktur och klimat. Om arbetstiden minskar krymper ekonomin och därmed möjligheten att lösa våra största utmaningar
72 600 sjuksköterskor
84 000 poliser
83 000 gymnasielärare
47 300 läkare
Om Sverige jobbar mindre minskar resurserna tilll välfärden motsvarande årslönerna för drygt 200 000 välfärdsmedarbetare. Varje år.
En övergång från 40 till 35 timmars arbetsvecka skulle innebära att Sveriges BNP sjunker med 500 miljarder om året, och att resurserna till välfärden minskar med 240 miljarder.